Świąteczny kompot z suszu

Tradycyjny napój na wigilijny stół: świąteczny kompot z suszu!

Weronika Kwaśniak / 3 tygodnie temu
DRUKUJ PRZEPIS
Świąteczny kompot z suszu
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag suszonych jabłek
  • 35 dag suszonych gruszek
  • 20 dag suszonych śliwek
  • 5 dag suszonych moreli
  • 3 dag suszonych fig
  • jabłko
  • sok z cytryny
  • 4 goździki
  • 2 gwiazdki anyżu
  • cukier
Kompot z suszu - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kompot z suszu, który powinien znaleźć swoje miejsce na tradycyjnym świątecznym stole. Jeśli wolisz, możesz zmienić proporcje suszonych owoców i bakalii według własnego uznania!

  1. Suszone owoce wypłucz.
  2. Włóż je do garnka, zalej 2 litrami lodowatej wody, odstaw na 90 minut.
  3. Jabłko pokrój i pozbaw gniazda nasiennego.

Barszcz wigilijny z uszkami - przepis

  1. Zagotuj suszone owoce, dodaj pokrojone jabłko, goździki i anyż.
  2. Gotuj przez około 20 minut na niedużym ogniu.

Zupa grzybowa wigilijna

  1. Dosłódź do smaku i dopraw sokiem z cytryny.
  2. Przykryty kompot z suszu odstaw na 3-4 godziny.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)