Kawowe grzanie

Kawowe grzanie
Kawa doskonale nadaje się do rozgrzewania. Ma nie tylko cudowny aromat, który z miejsca poprawia humor, ale też zawiera pobudzającą kofeinę.
/ 03.02.2011 14:26
Kawowe grzanie

Kawa na styl południowy

Jeśli chcemy powspominać wakacje nad jakimś południowym morzem, to sięgnijmy po kawę pomarańczową. Jej przygotowanie jest banalnie proste, ale trzeba się wcześniej zaopatrzyć w likier pomarańczowy. Do filiżanki wrzucamy półplasterek pomarańczy (pamiętając o wcześniejszym wyszorowaniu pomarańczowej skórki), na to wlewamy likier pomarańczowy. Ilość musimy dopasować do naszych możliwości, generalnie wystarczy mały kieliszek. Na tak przygotowaną podstawę pomarańczową wlewamy składnik podstawowy, czyli kawę. I to wszystko. No, może jeszcze odrobina cukru. Efekt powrotu na wakacyjne plaże gwarantowany!

Zobacz także: Jak się pija w Grecji kawę?

Kawka z kaloryferem

Rozgrzewające właściwości tej kawy nie podlegają dyskusji. Gotową kawę wlewamy na małego garnuszka, dorzucamy do niej kawałek imbiru i łyżeczkę miodu. Przez chwilę gotujemy, następnie wyjmujemy imbir, a w jego miejsce dolewamy ognistego rumu lub złocistej brandy. Całość wlewamy do kubeczka lub dużej filiżanki. I pijemy szybko, by napój nie wystygł.

Jajo kawowe

Niektórzy zwą ją adwokatką, co ma nawiązywać do jajecznego likieru. Z tymże w tej kawie jest jajo bezalkoholowe. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel. Zanim zjemy jasnożółtą masę prosto z miseczki, przypominając sobie smaki dzieciństwa, zaparzamy kawę, możemy dodać do niej odrobinę cynamonu. Następnie miseczkę z koglem-moglem wstawiamy do kąpieli wodnej i ubijamy masę, dodając powoli kawę. Gotowy napój rozlewamy do filiżanek. Jest delikatny, ma kremową konsystencję i rozlewa się po organizmie ciepłą falą. W zimie bezcenne!

Zobacz także: Jak przygotować kawę po turecku?

Redakcja poleca

REKLAMA