POLECAMY

Orzeźwiająca i pobudzająca - sprawdź nasze przepisy na kawę mrożoną

Kawa mrożona to doskonały napój, który orzeźwia i dodaje energii w upalne dni – sprawdź nasze przepisy!

/ miesiąc temu
Orzeźwiająca i pobudzająca - sprawdź nasze przepisy na kawę mrożoną fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Kawa mrożona przyrządzana na bazie mocnego espresso idealnie smakuje w upalne, letnie popołudnia. Dolane mleko, śmietanka lub wegańskie mleko migdałowe sprawia, że jest kremowe i wyjątkowo smaczne. Miksowana w blenderze razem z lodami ma konsystencję smoothie. Udekorowana bita śmietaną, kakao lub wiórkami czekoladowymi  – sprawdź nasze przepisy na kawę mrożoną!

Kawa mrożona z lodami: przepis

Oto składniki na kawę mrożoną z lodami:

  • 40 ml espresso
  • 300 ml mleka
  • 3-4 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych
  • 5 kostek lodu

Jak zrobić kawę mrożoną z lodami?

Wcześniej zaparzone espresso przelewamy do szklanki i studzimy. Do blendera wlewamy mleko. Następnie dorzucamy kostki lodu, schłodzone espresso oraz lody i miksujemy na gładką masę w blenderze. Konsystencja powinna przypominać smoothie. Przelewamy całość do wysokiej szklanki. Tak przygotowaną kawę mrożoną podajemy z dodatkową gałką lodów oraz okruszkami brownie lub kruchych ciasteczek na wierzchu.

Kawa mrożona frappe: przepis

Oto składniki na kawę mrożoną frappe:

  • 3 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych
  • 5 kostek lodu
  • szklanka zaparzonej kawy
  • pół szklanki mleka
  • syrop waniliowy
  • bita śmietana
  • kakao

Jak zrobić kawę mrożoną frappe?

Kruszymy w blenderze kostki lodu.  Dodajemy mleko, ostudzoną kawę i syrop. Jeżeli używamy kawy z metody cold brew, nie musimy dodatkowo czekać, aż ostygnie. Całość miksujemy na gładko do uzyskania konsystencji smoothie. Tak przygotowaną kawę mrożoną dekorujemy bitą śmietaną i kakao. Idealnie smakuje również z dodatkiem rumu lub innego alkoholu.

Kawa mrożona z blendera: przepis

Oto składniki na kawę mrożoną z blendera:

  • szklanka mleka
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • śmietanka do kawy w proszku
  • 10 kostek lodu

Jak zrobić kawę mrożoną z blendera?

Do blendera kielichowego wlewamy mleko, śmietankę do kawy, kawę rozpuszczalną oraz kostki lodu. Całość miksujemy na gładką masę do uzyskania konsystencji smoothie. Jeżeli masa jest za gęsta, możemy dolać wody lub zimnego mleka. Tak przyrządzona kawa mrożona doskonale smakuje w asyście kakao lub bitej śmietany.

Zobacz inne przepisy na napoje

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/miesiąc temu
Oj tak, zbliżające się lato sprawia,że coraz bardziej przychodzi ochota na pyszną mrożoną kawę. Można taką kawe sobie tez przyrządzić w domu – ja zawsze biorę do tego mleko dla baristów od ROTR, bo fajnie i ładnie się spienia :)