Jak zrobić wino owocowe domowej roboty?

Latem korzystamy z dobrodziejstw natury i przetwarzamy owoce tak, aby cieszyć się nimi również zimą. Dobrym pomysłem jest zrobienie wina domowej roboty. Oto kilka rad, z których warto skorzystać, aby wino było udane.

Jak zrobić wino owocowe domowej roboty?

Co będzie nam potrzebne

Jeśli zamierzamy robić wino, sprawdźmy najpierw, czy mamy wszystkie potrzebne rzeczy. Niezbędne nam będą: składniki, czyli owoce, cukier, woda, drożdże winne, pożywka dla drożdży. Wina nie zrobimy również bez odpowiednich naczyń: dużej butli (do burzliwej fermentacji) i małej butli (do spokojnej fermentacji), sokowirówki, dzięki której uzyskamy sok z owoców, wężyka z rurką do ściągania wina, korka z rurką fermentacyjną, butelek do wina i korków.

Cała prawda o owocach

Musimy zwrócić uwagę na to, że nie wszystkie owoce w jednakowym stopniu nadają się do wytworzenia wina. Najlepsze będą te, z których można uzyskać dużą ilość soku, np. wiśnie, jabłka, biała i czerwona porzeczka. Jednak z owoców, które są twarde i mało soczyste, również można przygotować wino. Wystarczy zmiażdżyć je lub zalać wodą z cukrem i kwaskiem cytrynowym.

Owoce, których mamy zamiar użyć do przygotowania wina, muszą spełniać pewne kryteria. To zagwarantuje nam dobry smak wina.

Maliny – muszą być dojrzałe, odrzucamy owoce robaczywe i spleśniałe. Dzięki temu nasze wino będzie smaczne. Maliny miażdżymy, aby uzyskać z nich jak najwięcej soku.

Dzika róża – owoce dzikiej róży muszą być dojrzałe i nie zepsute. Należy usunąć z nich pestki i włoski, a każdy owoc przeciąć na pół.

Gruszki – najlepiej, aby gruszki były kwaśne. Należy je umyć i obrać, usunąć gniazda nasienne i rozdrobnić (zetrzeć lub przepuścić przez maszynkę do mięsa).

Śliwki – owoce te muszą być dojrzałe, odrzucamy robaczywe i niedojrzałe; wyciskamy z nich sok.

Truskawki – wybieramy tylko owoce dojrzałe i okazałe, odrzucamy spleśniałe i zgniecione. Myjemy je, usuwamy szypułki i rozgniatamy.

Wiśnie – odrzucamy robaczywe owoce, usuwamy szypułki, które dają cierpki posmak i pestki, które powodują, że wino ma lekko wyczuwalny smak gorzkich migdałów. Czasami do wydrylowanych owoców dodaje się dodatkowo niewielką ilość samych pestek. Wiśnie miażdżymy.

Jabłka – jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Ponieważ otrzymanie soku z twardych jabłek nie jest łatwe bez użycia sokowirówki, owoce można zetrzeć, zmiażdżyć tłuczkiem lub zemleć w maszynce do mięsa.

Porzeczki – wybieramy owoce dojrzałe, pozbawiamy szypułek, wyciskamy z nich sok.

Zobacz także: Jak zrobić nalewkę wiśniową?

Jaki pojemnik na wino wybrać

Kiedy już wiemy, jakie wino będziemy robić, musimy pomyśleć w czym je zrobimy. Jeśli dopiero zaczynamy naszą przygodę z domową produkcją wina, najlepszym rozwiązaniem będzie niewielki szklany gąsiorek (od 5 do 10 l). Jeśli nasze wino nie wyjdzie, nie stracimy wiele. Jeśli natomiast myślimy o większej produkcji, możemy wybrać plastikowy pojemnik fermentacyjny (od 10 do 30 l).. Musimy pamiętać również o zakupie korka do szklanego gąsiora , najlepiej gumowego o odpowiedniej średnicy i rurek fermentacyjnych – najlepsze będą nieco droższe plastikowe, które posłużą nam długo. Potrzebny nam będzie również wężyk do zlewania wina znad osadu. Lepszy będzie dłuższy, ponieważ bez problemu będziemy mogli zlać trunek.

Ustalamy proporcje

W przygotowywaniu wina bardzo ważne są proporcje, dzięki którym wino się uda. Podajemy przykładowe proporcje, jednak należy je odpowiednio zmodyfikować jeśli chcemy uzyskać mocniejszy lub słabszy trunek.

Porzeczki – na litr uzyskanego soku dodajemy 300 g cukru i 1,5 l wody.

Wiśnie – na 6 kg owoców używamy 2 kg cukru i 4,5 l wody.

Maliny – na 6 kg owoców dodajemy1,5 kg cukru i 4 l wody.

Jabłka – na 10 kg jabłek potrzebujemy 2 kg cukru i 5 l wody.

Truskawki – na 7 kg truskawek potrzebujemy 1,5 kg cukru i 4,5 l wody.

Dzika róża – na 2 kg owoców zużyjemy 1,5 kg cukru i 9 l wody.

Polecamy również: Jak zrobić nalewkę z agrestu?

Przystępujemy do dzieła

Pierwszym etapem będzie przygotowanie matki drożdżowej

Proces ten przeprowadzamy ok. 5 dni przez przygotowaniem wina. Wyciskamy niewiele soku z owoców (ok. 250 ml). Do soku dodajemy szczyptę pożywki do drożdży, 2 łyżki cukru, całość gotujemy przez 10 min. Po wystudzeniu dodajemy drożdże winne, przelewamy wszystko do butelki i przykrywamy otwór gazą lub watą. Następnego dnia dodajemy do roztworu ok. 2 szklanki soku, 0,2 g pożywki dla drożdży i 50 g cukru. Odstawiamy na 4 dni. Całość powinna zacząć się burzyć – to dobry znak, nasze drożdże rozmnażają się.

Następnym krokiem jest przygotowanie owoców

Owoce należy umyć, ewentualnie wydrylować, pokroić na mniejsze części, przygotować moszcz (czyli wycisnąć sok z owoców i przefiltrować). Moszcz umieszczamy w pojemniku, dodajemy cukier i wodę, matkę drożdżową i pożywkę dla drożdży. Zamykamy gąsior korkiem i umieszczamy rurkę fermentacyjną , aby umożliwić odchodzenie dwutlenku węgla. Ten etap nazywany jest fermentacją burzliwą i trwa ok. 4 tygodnie.

Kolejny etap – ściąganie wina

Kiedy minie etap fermentacji burzliwej, następuje fermentacja spokojna. Musimy zlać wino do mniejszej butli, tak, aby w pojemniku nie było miejsca na powietrze. Należy pamiętać także o ściąganiu wina znad osadu, do czego przyda nam się długi wężyk. Osad to obumierające drożdże, które opadają na dno i mogą pogarszać jakość naszego wina.

Zobacz także: Jak zrobić wino morwowe?

Kuchnia Gotujmy: napar z hibiskusa
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (11)
/rok temu
ze śliwek jestextra
/4 lata temu
zrobiłam wino w 100 % naturalne , tj. bez wody , bez cukru , bez drożdży , wyłacznie z samego soku z jabłek z dodatkiem owoców dzikiej rózy - super pycha, polecam .
/4 lata temu
Witam, jak to możliwe, że moszcz z pleśnial???. Daje się przegotowaną wodę do moszczu i, pirosiarczan a żeby robactwo nie wchodzilo do moszczu. Co do cukru to daje w dwóch dawkach rozpuszczony w przegotowanej wodzie--letniej.
POKAŻ KOMENTARZE (8)