Jak zrobić malinówkę?

Czy wiesz, jak robi się nalewki? Oto łatwy przepis na popularną malinówkę czyli nalewkę z malin. Wypróbuj go koniecznie!

nalewka z malin

Fot. Fotolia

Zdaniem wielu najlepszym lekarstwem na przeziębienie jest kieliszek lub dwa nalewki z malin. Jeśli więc chcemy się kurować za pomocą tego specyfiku, warto już dziś zatroszczyć się o nasze zdrowie i zrobić znakomitą nalewkę z malin.

Nalewka z malin - wybierz dobre owoce

Przede wszystkim będziemy potrzebowali malin. Warto zwrócić szczególną uwagę na ich jakość – im lepszych, czyli dojrzałych, niezepsutych owoców użyjemy przy robieniu nalewki, tym smaczniejszy, bardziej intensywny smak będzie ona miała w przyszłości.

Malin używamy w proporcji 2:1 w stosunku do użytego spirytusu. I tak, jeżeli dysponujemy litrem spirytusu – weźmy 2 kilogramy malin. Oczywiście im słabszy alkohol tym większą jego ilością musimy dysponować. Oprócz tego potrzebujemy także kilogram cukru.

Niezbędne będzie także dodanie pół litra przegotowanej wody, którą rozcieńczymy spirytus. Moc czystego spirytusu może niekorzystnie wpłynąć na białko zawarte w owocach i w efekcie na smak nalewki. Optymalnie powinniśmy zalewać owoce alkoholem o stężeniu ok. 60 - 70%.

Zobacz także: Jak zrobić nalewkę wiśniową?

Nalewka z malin - cenne wskazówki

Maliny wkładamy do dużego słoja i zalewamy rozcieńczonym spirytusem po czym zostawiamy na około 20 dni. Codziennie powinniśmy delikatnie potrząsnąć słojem, żeby wszystkie owoce dobrze nasiąknęły alkoholem.

Po około 20 dniach odcedzamy spirytus, który przelany w inne naczynie, na przykład butelkę, którą odkładamy na bok. Wracamy do malin, które zasypujemy cukrem i ponownie zostawiamy na 20 dni. Musimy pamiętać żeby codziennie mieszać słojem, tak aby rozpuścił się cały cukier.

Po tym czasie odcedzamy sok z malin. Następnie wszystkie płynne składniki – spirytus odcedzany na początku oraz sok powstały potem łączymy i przelewamy do butelek. Tak przygotowane i szczelnie zakręcone nalewki powinny postać parę dni nie niepokojone, ponieważ pozwoli im to nabrać odpowiedniego koloru.

Tak przygotowana nalewka, poza wyleczeniem lekkiego przeziębienia, z pewnością także poprawi nastrój w chłodne dni.

Polecamy też: Nalewka z czereśni na dwa sposoby

SKOMENTUJ (2)
Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (2)
~kasiama/4 lata temu
Malinówka to mój ulubiony trunek :-)
Tulipan88/4 lata temu
Wszystkim polecam domową malinówkę. Chyba nie ma nic prostszego, a zarazem w tej swojej prostocie smaczniejszego niż domowa naleweczka malinowa w zimie. Rozgrzewa lepiej niż najlepszy grzaniec!