Domowe wino z ciemnych winogron

Domowe wino z winogron warto zrobić w październiku, kiedy owoce są w pełni dojrzałe. Oto przepis na wino z ciemnych winogron.

wino z winogron

Fot. Fotolia

Październik to idealna pora na sporządzenie domowego wina z ciemnych winogron. Przygotowanie tego trunku nie jest zbyt trudne, choć oczywiście wymaga nieco więcej pracy niż produkcja wina z jasnych winogron. Warto jednak pokusić się o zrobienie wina samodzielnie.

Nic tak nie ucieszy, jak własnej produkcji wino z winogron. Poza tym taki domowy przysmak zawsze będzie dobrą okazją do zaproszenia kilkorga przyjaciół i wspólnego raczenia się smakiem domowego wina.

Jeżeli mamy do dyspozycji typowo winne odmiany winogron, można spróbować zrobić wino gronowe, czyli bez dodatku wody. Jego smak będzie bogatszy i nieco głębszy niż tego z dodatkiem wody. Wszystko zależy jednak od ilości i jakości posiadanych owoców i od tego, ile wina chcemy uzyskać.

Zobacz też: Jak zrobić wino owocowe domowej roboty?

Poniżej przedstawiamy przepis na domowe wino z winogron według tradycyjnej metody.

Należy pamiętać, że moc wina regulujemy za pomocą łączenia odpowiedniej ilości winogron i cukru.

Wino z winogron - ile procent w winie?

Przede wszystkim należy ustalić, czy chcemy otrzymać wysokoprocentowy trunek, czy nieco słabszy. Proporcje mogą rozkładać się następująco: do przyrządzenia 10 litrów wina 10% potrzeba 10,5 kg owoców, 3 litry wody i 0,7 kg cukru, natomiast do uzyskania takiej samej ilości wina 18% potrzeba już 12 kg owoców i 2,3 kg cukru i zero wody.

Cukier można zastąpić rodzynkami z założeniem, że zawartość cukru w rodzynkach to 50%, czyli zamiast 1kg cukru można dodać 2 kg rodzynek.

Od czego zacząć?

Oczywiście od skompletowania składników i potrzebnych przyrządów. Jeżeli chodzi o naczynie, to na pewno niezbędny jest tzw. balon z rurką fermentacyjną. Można go kupić nawet przez Internet, to chyba najłatwiejsza i najwygodniejsza droga – produkt zostanie dowieziony do domu.

Jeżeli już mamy w czym zrobić nasze domowe wino, pora pomyśleć nad tym, jak je przygotować.

Zobacz też przepis na domowe Mohito!

Przepis na wino z winogron 10%:

Składniki:

  • 10 kg ciemnego winogrona
  • 3 litry wody
  • 0,7 kg cukru
  • Opcjonalnie drożdże fermentacyjne

Sposób przygotowania:

Umyć i obrać ze skórki owoce. Należy to zrobić dość skrupulatnie, ponieważ w winogronach mogą znajdować się muszki czy pajączki. Następnie zgnieść owoce na jednolitą masę, najlepiej widelcem, nie miksować. W 3 litrach wody rozpuścić cukier i ewentualnie dodać drożdże (nie są konieczne). Tak przygotowane składniki łączymy – zalewamy wodą owoce i całość przelewamy do balonu, zatykamy go rurką fermentacyjną.

Trzeba pamiętać, aby codziennie przynajmniej raz zamieszać wino, aby pozbyć się osadu.

Proces fermentacji powinien odbywać się w temperaturze ok. 18 °C i trwać 6 tygodni. Po tym czasie zlewamy za pomocą rurki otrzymany sok z winogron i następnie zalewamy go ponownie 7 litrami wody na kolejne 6 tygodni. Trunek powinien dojrzewać w ciemnym, chłodnym miejscu. Domowe wino gotowe jest do spożycia po około pół roku leżakowania.

Zobacz także: Jak dobrać wino do sera? Krótki poradnik

SKOMENTUJ (44)
Sałatka z kapusty pekińskiej - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (44)
joonek9/8 miesięcy temu
Dobre winko domowej roboty w zimowe wieczory zostaje baaaaardzo docenione.
~nie pozdrawiam/8 miesięcy temu
Właśnie przez takie filmiki włączające się same ludzie używają AddBlocka. Dzięki za obudzenie mi dziecka.
~Roman/9 miesięcy temu
Takim przepisem na wino to można sobie podetrzeć tupe, nie wprowadzaj ludzi w błąd !Brednia goni brednie,!
POKAŻ KOMENTARZE (44)