Czy wiesz jak zrobić likier kawowy?

Likier to wysokoprocentowy napój alkoholowy, który powstaje w procesie aromatyzowania spirytusu lub innych alkoholi.

fot. Czy.wieszjak.pl

Składniki: 10 dkg drobno zmielonej, świeżo palonej kawy naturalnej, ¾ l spirytusu (95˚), ¼ laski wanilii, 75 dkg cukru, ½ l wody, 2 łyżki mleka.

Zmieloną kawę i drobno posiekaną wanilię zalej w szklanym naczyniu spirytusem, szczelnie zakorkuj i maceruj przez tydzień, codziennie wstrząsając zawartością naczynia.

Po tygodniu zlej płyn znad osadu do innego naczynia przez lejek z bibułą lub watą. Pozostały osad zalej niewielką ilością wody z ogólnej ilości podanej w proporcji, wstrząśnij i pozostaw w spokoju, a gdy osad opadnie, zlej znad niego płyn przez lejek z watą do naczynia z poprzednio odlanym ekstraktem spirytusowym.

Powtórz wymywanie osadu wodą. Resztę wody zagrzej i rozpuść w niej cukier. Roztwór cukru i ekstrakt kawowy wymieszaj, wlej do niego 2 łyżki wrzącego mleka, wstrząśnij i pozostaw na tydzień w spokoju do sklarowania.

Klarowny płyn znad wytrąconego przez mleko osadu zlej przez lejek z watą do butelek, w których likier ma być przechowany. Likier zyskuje na smaku przez dłuższe stanie.

SKOMENTUJ (0)
Aqua fresca z melona i ananasa - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (0)