Czy wiesz jak uratować zepsute wino?

Zdarza się, że przy otwieraniu butelki wina czujemy niemiły zapach. Niestety, wina również mogą się psuć. Jak temu zaradzić?

fot. Czy.wieszjak.pl

Jeśli po otwarciu butelki wina czujesz stęchły zapach wilgotnej kory lub w smaku czujesz korek, wylej wino. Natomiast w restauracji oddaj je kelnerowi. Nie nadaje się ono niestety do niczego.

Jeśli po otwarciu butelki czujesz zapach podobny do nieświeżych jajek, wino możesz spróbować uratować. Przelej je kilka razy z butelki do butelki, lub z karafki do karafki. Musi się dobrze dotlenić, aby stracić nieprzyjemny zapach.

Jeśli po otwarciu butelki czujesz zapach zgniłych jabłek, możesz również spróbować je dotlenić i spożywać (patrz sposób powyżej).

Jeśli po otwarciu wino pachnie tak jak ocet, możesz zastosować je jedynie do sałatki lub marynat. Do picia niestety się nie nadaje.

SKOMENTUJ (0)
Aqua fresca z melona i ananasa - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (0)