POLECAMY

Aromatyczny i orzeźwiający napój na lato - sprawdź nasze przepisy na cydr

Cydr to napój na bazie alkoholu lub soku owocowego, który idealnie smakuje zarówno schłodzony z kostkami lodu, jak i na ciepło – sprawdź nasze przepisy!

/ 4 miesiące temu
Aromatyczny i orzeźwiający napój na lato - sprawdź nasze przepisy na cydr fot. Fotolia

Cydr przygotowywany najczęściej na bazie soku jabłkowego lub innego owocowego, cieszy się szczególnym powodzeniem wśród damskiej części konsumentów. Przygotowywany w warunkach domowych jest ciekawym dodatkiem do dań z drobiu lub deserów. Sprawdź nasze przepisy na aromatyczny cydr!

Cydr: przepis

Oto składniki na cydr:

  • 2 litry soku jabłkowego niefiltrowanego
  • pół łyżeczki drożdży piwowarskich

Jak zrobić cydr?

Rozpuszczamy drożdże w lekko podgrzanym soku jabłkowym. Mieszamy wszystko i odstawiamy do wytworzenia się bąbelków na powierzchni soku. Przelewamy do butelek i dokładnie zamykamy korkiem. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez 24 godziny do wytworzenia się gazu. Następnie schładzamy w lodówce, najlepiej przez 6-8 godziny przed podaniem. Tak przygotowany cydr doskonale sprawdza się w wersji schłodzonej, jak i na ciepło z laską cynamonu i kawałkami owoców.

Cydr jabłkowy: przepis

Oto składniki na cydr jabłkowy:

  • pomarańcza
  • 12 jabłek średniej wielkości
  • 4 kawałki kory cynamonowej
  • 6-8 goździków
  • cukier brązowy

Jak zrobić cydr jabłkowy?

Obieramy pomarańczę ze skórki i dokładnie usuwamy białe membranki. Dusimy przez 10 minut do miękkości. Jabłka dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki. Dorzucamy korę cynamonową i goździki. Zalewamy wszystko wodą i gotujemy przez około 5 godzin na małym ogniu w garnku. Następnie przeciskamy przez sito pomarańcze i jabłka tak, aby wycisnąć jak najwięcej soku. Przelewamy cydr do butelek i zamykamy szczelnie. Przechowujemy w lodówce do tygodnia. Tak przyrządzony cydr ciekawie komponuje się do dań z drobiu, jak i słodkich deserów.

Cydr domowy: przepis

Oto składniki na cydr domowy:

  • 10 jabłek średniej wielkości
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki cynamonu
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Jak zrobić cydr domowy?

Jabłka dokładnie myjemy i dzielimy na ćwiartki. Do dużego garnka wkładamy jabłka i zalewamy wodą. Zagotowujemy i dosypujemy cukier. Do siateczki do przygotowania twarogu wkładamy cynamon i ziele angielskie. Wkładamy do gotującej się wody z jabłkami. Dusimy przez około godzinę pod przykryciem. Sprawdzamy i dusimy kolejne 2 godziny. Po ostudzeniu wyciągamy cynamon, ziele angielskie i jabłka. Przeciskamy je przez sitko do wydobycia jak największej ilości soku. Tak przygotowany cydr możemy serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno z dodatkiem ulubionych dodatków.

Sprawdź inne przepisy na napoje

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)