Nalewka z owoców leśnych - przepis składniki i przygotowanie

Wybierz ulubione owoce - jagody, maliny, jeżyny, borówki lub poziomki!
Weronika Kwaśniak / 25.07.2014 09:15
DRUKUJ PRZEPIS
Nalewka z owoców leśnych - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg (łącznie) owoców leśnych (malin, jeżyn, poziomek, czarnych jagód i borówek, w dowolnych proporcjach względem siebie)
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • 1 kg cukru
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na nalewkę z owoców leśnych!

  1. Wszystkie owoce włóż do gąsiorka.
  2. Wlej spirytus zmieszany z wódką.
  3. Dobrze zamknij i odstaw na 6 tygodni, co kilka dni wstrząsając gąsiorkiem.
  4. Po tym czasie zlej nalewkę do większego naczynia, szczelnie zamknij i wstaw do lodówki.
  5. Owoce zasyp cukrem i zamknij gazą złożoną kilkakrotnie.
  6. Postaw w słonecznym miejscu, co kilka dni potrząsaj.
  7. Po 3 tygodniach przefiltruj i zlej sok.
  8. Połącz z nalewką i wymieszaj.
  9. Dobrze zamknij.
  10. Ponownie odstaw na 3 tygodnie.
  11. Po tym czasie rozlej do butelek i zakorkuj.
  12. Odstaw na 3 miesiące.

Sprawdź inne przepisy na nalewki:

DRUKUJ PRZEPIS