POLECAMY

Ziemniaki na kwaśno

Ziemniaki ugotować na wpół miękko i pokrajać w kostkę. Ogórki obrać, poszatkować, dodać tłuszcz, zalać wywarem z włoszczyzny udusić do miękkości. Dodać przyprawy, przecier pomidorowy, podlać jeszcze wywarem i dodać zasmażkę z mąki (sos musi być lekka zawiesisty).

Składniki

  • 1,50 kg ziemniaków,
  • 40 dag ogórków kwaszonych,
  • 4 łyżki tłuszczu,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • cebula,
  • sproszkowana papryka,
  • łyżeczka mąki,
  • cukier,
  • przyprawa do zup,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • nać pietruszki,
  • 2 szklanki wywaru z włoszczyzny

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować na wpół miękko i pokrajać w kostkę. Ogórki obrać, poszatkować, dodać tłuszcz, zalać wywarem z włoszczyzny udusić do miękkości. Dodać przyprawy, przecier pomidorowy, podlać jeszcze wywarem i dodać zasmażkę z mąki (sos musi być lekka zawiesisty).

Do sosu włożyć pokrajane ziemniaki i chwilę poddusić na walnym ogniu. Przyprawić do smaku. Podawać potrawę posypaną nacią pietruszki.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)