Zheng – technika gotowania na parze

Pierożki gotowane na parze to jedna z najzdrowszych chińskich potraw.
Gotowanie na parze jest jedną z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Można w ten sposób przyrządzić zarówno ryby, mięso jak i warzywa.
/ 17.07.2009 10:33
Pierożki gotowane na parze to jedna z najzdrowszych chińskich potraw.

W czym gotować na parze

Do gotowania na parze w chińskiej kuchni używa się woka. Stosuje się do tego specjalne nakładki, które zakłada się na wierzch naczynia. Tradycyjne wykonuje się je z bambusa. Można też używać koszyczków, które wkłada się do środka woka.

Jak gotować na parze

Do woka wlewamy wodę, jednak musimy pamiętać, żeby woda nie sięgała koszyczka. Koszyczek należy wyłożyć liśćmi kapusty. Niektórzy do wyłożenia używają również plasterków cebuli albo liści sałaty. Jeżeli gotujemy całą potrawę jednocześnie to ryż umieszczamy na spodzie koszyczka, a inne składniki na wierzchu. Przed gotowaniem na parze składniki możemy sparzyć wrzątkiem. Z mięsa usuwa się w ten sposób zarazki i pasożyty. Sparzenie ma służyć także zachowaniu smaku. Całość gotujemy pod przykryciem. W zależności od składników, trwa to najczęściej 10-20 minut. Niektórzy używają dodatkowo specjalnej wkładki, która pozwala zachować wodę wyciekłą ze składników. Można robić z niej sos. 

W Chinach gotowanie na parze jest jedną z podstawowych i częstych metod przygotowywania posiłków. W ten sposób przyrządza się dania mięsne, rybne, z owoców morza, pierogi, warzywa i ryż. Potrawy są bardzo zdrowe. Nie używa się tłuszczu, jak przy smażeniu. Gotowanie na parze nie wypłukuje wartości odżywczych, jak w tradycyjnym gotowaniu. Dania przyrządzane w ten sposób mają najwięcej witamin. Takie gotowanie nie wymaga dużo czasu oraz wysiłku. Produkty gotowane na parze zachowują swój autentyczny smak i kolor.

Zobacz także: Jak smażą Japończycy?

Redakcja poleca

REKLAMA