Zapiekanka z ziemniakami i pieczarkami

Sprawdź, jak szybko przygotować smaczną zapiekankę z dodatkiem pieczarek.

/ 7 miesięcy temu

Sprawdź, jak szybko przygotować smaczną zapiekankę z dodatkiem pieczarek.

fot. Fotolia

Składniki

  • ziemniaki
  • pieczarki
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 2 duże cebule
  • 400 ml śmietany 30%
  • 25 dag żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: tymianek, wegeta, sól, pieprz

Sposób przygotowania

Zobacz, jak przygotować smaczną zapiekankę z ziemniakami i pieczarkami!

1. Ziemniaki pokrój w półplasterki i lekko podsmaż na patelni.
2. Wlej do garnka śmietanę i zagotuj,
3. Następnie przełóż do garnka podsmażone ziemniaki i duś około 15 minut.
4. Czosnek pokrój w drobną kostkę, posyp lekko solą i dociśnij widelcem, aby puścił sok.
5. Pieczarki pokrój w słupki, przełóż na patelnię i przesmaż, posól, popieprz. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek.
6. Dodaj masło, przyprawy, aby zapiekanka miała pożądany smak i przesmaż.
7. Następnie wszystko wymieszaj i przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy lub garnka.
8. Zapiekankę włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj ok. 35 minut w temperaturze 150° C. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp nim zapiekankę i włóż na 5-10 minut do piekarnika.

Smacznego!

Zobacz także

Pizza z kalafiora? To możliwe!
Panierowany camembert z żurawiną
Zdrowe nugetsy - przepis

Sałatka Waldorf z kurczakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (8)
KOMENTARZE (8)
Gość We-Dwoje.pl/rok temu
robiłam tą zapiekankę wiele razy, proporce ,,na oko" ale ja lubię jak jest więcej pieczarek, i jest pyszna, polecam.
Olcis 87/3 lata temu
Nie widzę zbyt wielu pozytywnych opinii. A szkoda. Moja mama robi identyczną zapiekankę od lat i zawsze jest tak samo pyszna, a jeszcze lepsza z dodatkiem ketchupu lub sosu czosnkowego. Mniam. A ziemniaki smakują wybornie. Widocznie osoba, która to pisała zrobiła coś nie tak. A przecież to bardzo prosty przepis. No cóż, nie każdy jest stworzony do gotowania.
Gość We-Dwoje.pl/3 lata temu
Te ziemniaki mają być ugotowane i dopiero smażone czy usmażone na surowo?
POKAŻ KOMENTARZE (8)