Zapiekanka litewska z kapustą - przepis składniki i przygotowanie

Oto przepis na pyszną ziemniaczaną zapiekankę litewską z kapustą!
Weronika Kwaśniak / 28.11.2016 05:59
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka litewska z kapustą - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Masa ziemniaczana:

  • 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz

Nadzienie:

  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 20 dag kiełbasy
  • 10 dag margaryny
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ziemniaczaną zapiekankę litewską z kapustą i kiełbasą! Jeśli masz ochotę, kiełbasę możesz zastąpić boczkiem, a zamiast margaryny użyć smalcu.

  1. Ziemniaki obierz i umyj.
  2. Cebulę pokrój w kostkę.
  3. Kiełbasę pokrój w kostkę i przesmaż na tłuszczu.

Zapiekanka szpinakowa z ziemniakami - przepis

  1. Kapustę kiszoną podduś razem z cebulą i kiełbasą.
  2. Połowę ziemniaków ugotuj i przeciśnij przez praskę, a z kolei drugą połowę zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  3. Dodaj mąkę, jajko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, wymieszaj.
  4. Formę lub naczynie żaroodporne wysmaruj grubo tłuszczem.
  5. W naczyniu ułóż 2/3 masy ziemniaczanej, następnie warstwę kapusty i na wierzchu cieńszą warstwę ziemniaków.

Jak zrobić orientalną zapiekankę?

  1. Całość ponakłuwaj widelcem i polej roztopionym tłuszczem.
  2. Piecz w 200 stopniach C przez mniej więcej godzinę.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA