Maleństwa z mięsem
Gdy na stole pojawiają się pierożki manti, nie sposób nie porównywać ich do włoskich raviolli czy tortellini. Nie dość, że są równie małe, to także podawane z rozmaitymi sosami. Faszerowane najczęściej mięsem mielonym, jagnięcym lub wołowym, a na talerzu polewane sosem jogurtowym z wyrazistymi dodatkami, jak czosnek czy chili. Można też spróbować ich z masłem i miętą bądź posypane orzechami i serem. W wersji klasycznej są, jak większość pierogów, gotowane w wodzie, ale można je podpiec, a następnie zalać gorącym rosołem, by nieco zmiękły. Manti to jedna z najstarszych tureckich potraw, przywieziona przez wędrowne plemiona z terenów Azji Centralnej. Kiedyś suszono je, by umożliwić ich transport, dziś również w supermarketach dostępne są opakowania suszonych manti.
Zobacz także: Jak szybko podgrzać pierogi?
Wariacje na temat zawijania
Börek to kolejna przekąska z farszem, jedno z najpopularniejszych tureckich dań, jadanych w dowolnym momencie dnia, często nawet na śniadanie. Powstaje z cienkiego ciasta yufka, w którym skrywają się różne smaki. Najczęściej börek faszerowany jest serem, ziemniakami, szpinakiem lub mięsem. Może przypominać cygaro, ale równie często kolejne warstwy ciasta przekładane dodatkami krojone są na końcu w trójkąty lub kwadraty. Smaży się je w głębokim tłuszczu lub piecze w piecu. Powstają też börki na słodko, na przykład z rodzynkami i migdałami lub aromatyzowane sokiem z pomarańczy. Miłośnicy naleśników powinni tez spróbować gözleme. Imponującej wielkości cieniutkie placki kryją w sobie rozmaite nadzienia, do popularniejszych należy ser z pietruszką i zieloną cebulką. Istnieje cała grupa kobiet, które zawodowo zajmują się ich przygotowywaniem, siedzą na ulicach i na oczach przechodniów przygotowują tę przekąskę.
Zobacz także: Jak przygotować cornish pasties?