Włoskie risotto cytrynowe z mozarellą

Historia risotto sięga (prawdopodobnie) czasów chińskich wojaży Marco Polo, a liczba przepisów na dania oparte na lekko zaokrąglonym ryżu sięga setek, jeśli nie tysięcy. Dziś wypróbuj nasz przepis na risotto cytrynowe z mozarellą!

DRUKUJ PRZEPIS
Włoskie risotto cytrynowe z mozarellą
materiały prasowe
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 400 g ryżu arborio
  • szalotka
  • 4 łyżki soku z cytryn (np. Limmi)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • kilka listków bazylii
  • 4 orzechy włoskie
  • wytrawne białe wino
  • bulion warzywny
  • 4 łyżki oliwy extra vergine (np. Olitalia)
  • sól i pieprz do smaku
  • 125 g mozzarelli Zott 
  • bułka tarta
Domowa pizza margeritta - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Zeszklij na oliwie posiekaną szalotkę. Dodaj ryż i mieszaj ok. 3 minuty. Dodaj białe wytrawne wino, sól i pieprz. Dodaj łyżkę soku Limmi i stopniowo dodawaj bulion, gotując potrawę na wolnym ogniu.
  2. W „międzyczasie” zrób sos z pozostałego soku z cytryny, posiekanych orzechów, posiekanej natki pietruszki i bazylii. Mozzarellę pokrój na kawałki, obtocz w bułce tartej  i obsmaż na oliwie tworząc chrupiące kąski.
  3. Po 18 minutach zdejmij risotto z ognia, udekoruj przygotowanym sosem i kostkami mozzarelli Zott – podawaj natychmiast.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)