Włoskie gnocchi

Apetyczne kluseczki ziemniaczane!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Włoskie gnocchi
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 szklanki mąki
  • sól
  • 4 łyżki masła
  • kilka listków szałwii
Węgierski bogracz - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić gnocchi!

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Odcedź, wystudź, obierz ze skórki, przepuść przez praskę lub maszynkę do mielenia.
  3. Dodaj jajko, oliwę, sól i taką ilość mąki by powstało jednolite, zwarte ciasto.
  4. Podziel je na kilka części.
  5. Z każdej części ciasta uformuj podłużny wałek.
  6. Pokrój go na kawałki o długości około 3 cm.
  7. Każdy lekko spłaszcz widelcem, tak by na powierzchni kluseczki odcisnął się ślad ząbków.
  8. Wrzuć gnocchi na osolony wrzątek.
  9. Gdy wypłyną, wyjmuj na talerz.
  10. Polej masłem przesmażonym chwilę z listkami szałwii.

Zobacz inne dania kuchni świata:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
a jak zrobić gnocchi ze szpinakiem?