Składniki:
- 100g makaronu tagliatelle z piemonckim winem Barolo z semoliny pełnoziarnistej
- 10 krewetek tygrysich
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- oregano, rozmaryn
- 1/4 ząbka czosnku
- 1/2 łyżeczki oleju
- Na pastę:
- jeden świeży pomidor (spory)
- 8-10 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
- płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego
- łyżeczka oliwy od pomidorów
- kilka orzechów włoskich
- garść świeżej bazylii
- mała szczypta sproszkowanego chili
- mała szczypta soli
- odrobina octu balsamicznego
- 1/3 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania:
Rozmrożone krewetki w małej miseczce wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, pieprzem, oregano, rozmarynem, olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tak, aby wszystkie były dokładnie oblepione przyprawami. Odstaw na trochę. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Krewetki piecz odkryte na papierze przez jakieś 6 minut. Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do blendera wrzuć sparzonego i obranego ze skórki pomidora pokrojonego na cząstki, suszone pomidory osączone na sitku i pokrojone na kawałki, oliwę, siekaną bazylię (kilka listków zostaw dla ozdoby), pokruszone orzechy włoskie, chili, sól, miód, koncentrat i ocet balsamiczny. Zmiksuj wszystko. Gorący makaron przełóż do miski. Dorzuć upieczone krewetki (zostawiając dwie dla ozdoby), wlej pastę orzechowo-pomidorową i szybko wymieszaj. Wyłóż na talerz (najlepiej głęboki), udekoruj krewetkami i bazylią, podawaj natychmiast.
Autor: Kikimora666.