Winne tagliatelle z krewetkami i pastą

Winne tagliatelle z krewetkami i pastą.
Tagliatelle to klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm i 0,65-1 cm szerokości, przypominający kształtem fettuccine, od którego jest szerszy. Tagliatelle podaje się zwykle z sosami, zazwyczaj z bolognese.
/ 26.09.2016 13:38
Winne tagliatelle z krewetkami i pastą.

Składniki:

  • 100g makaronu tagliatelle z piemonckim winem Barolo z semoliny pełnoziarnistej
  •  10 krewetek tygrysich
  •  sok z cytryny
  •  sól, pieprz
  •  oregano, rozmaryn
  •  1/4 ząbka czosnku
  •  1/2 łyżeczki oleju
  •  Na pastę:
  •  jeden świeży pomidor (spory)
  •  8-10 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
  •  płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego
  •  łyżeczka oliwy od pomidorów
  •  kilka orzechów włoskich
  •  garść świeżej bazylii
  •  mała szczypta sproszkowanego chili
  •  mała szczypta soli
  •  odrobina octu balsamicznego
  •  1/3 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:

Rozmrożone krewetki w małej miseczce wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, pieprzem, oregano, rozmarynem, olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tak, aby wszystkie były dokładnie oblepione przyprawami. Odstaw na trochę. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Krewetki piecz odkryte na papierze przez jakieś 6 minut. Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do blendera wrzuć sparzonego i obranego ze skórki pomidora pokrojonego na cząstki, suszone pomidory osączone na sitku i pokrojone na kawałki, oliwę, siekaną bazylię (kilka listków zostaw dla ozdoby), pokruszone orzechy włoskie, chili, sól, miód, koncentrat i ocet balsamiczny. Zmiksuj wszystko. Gorący makaron przełóż do miski. Dorzuć upieczone krewetki (zostawiając dwie dla ozdoby), wlej pastę orzechowo-pomidorową i szybko wymieszaj. Wyłóż na talerz (najlepiej głęboki), udekoruj krewetkami i bazylią, podawaj natychmiast.

Autor: Kikimora666.

Redakcja poleca

REKLAMA