Wieprzowa saltimbocca z szynką

Z dodatkiem listków szałwii - klasyczny włoski specjał!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Wieprzowa saltimbocca z szynką
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 20 min
Ilość kalorii: 260 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 8 plasterków polędwiczek wieprzowych (po ok. 5 dag)
  • 8 listków świeżej szałwii
  • 8 plasterków szynki dojrzewającej (np. parmeńskiej)
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 4-6 łyżek wytrawnego wermutu
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Węgierski bogracz - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na wieprzową saltimboccę z szynką!

  1. Plasterki mięsa włóż między dwie warstwy folii spożywczej i rozbij tłuczkiem na grubość ok. 3 mm.
  2. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli i pieprzu, obtocz w niej kotleciki, strzepnij nadmiar.
  3. Na każdym kawałku mięsa połóż listek szałwii i plasterek szynki.
  4. Następnie zepnij każdy kotlecik wykałaczką, przekłuwając listek szałwii.
  5. Na patelni podgrzej olej, włóż kotleciki (mięsem do dołu), smaż około 3 minut, odwróć i smaż minutę.
  6. Przełóż mięso na ogrzane talerze, wyjmij wykałaczki i trzymaj w cieple.
  7. Na patelnię wlej wino, drewnianą łyżką wymieszaj z drobinami pozostałymi po smażeniu mięsa.
  8. Odparuj część płynu.
  9. Kotleciki posyp natką i pokrop sosem.

Zobacz inne pomysły na dania kuchni świata:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)