Najlepsze jajka faszerowane na Wielkanoc i nie tylko: zobacz te proste i szybkie przepisy w wersji mięsnej i wege

jajka faszerowane fot. Adobe Stock, istetiana
Jajka faszerowane to coroczny przebój wielkanocnych stołów. Wystarczy kilka składników, by przyrządzić tę przekąskę. Sprawdzi się ona nie tylko podczas Wielkanocnego Śniadania, ale także jako lekkie i szybkie danie na co dzień. Będzie również idealnym towarzyszem domówek i spotkań rodzinnych.
Weronika Kwaśniak / 16.03.2023 18:39
jajka faszerowane fot. Adobe Stock, istetiana

Nie ma jednego przepisu na jajka faszerowane – prawdę mówiąc, jest ich tyle, ile pomysłów wpadnie do głowy osobie, która przygotowuje tę przekąskę. Chociaż kojarzą się głównie ze śniadaniem wielkanocnym, warto robić je też na inne okazje.

Spis treści:

  1. Jajka faszerowane tuńczykiem
  2. Jajka faszerowane łososiem
  3. Jajka faszerowane awokado
  4. Jajka faszerowane w skorupkach
  5. Jajka faszerowane szynką
  6. Jajka faszerowane zapiekane

Jajka faszerowane tuńczykiem

Do ich przygotowania możesz wykorzystać zarówno surowego, pieczonego, jak i gotowego tuńczyka w puszce. Dobrze łączy się z pomidorami, kukurydzą lub papryką konserwową. Jeżeli chcesz, aby nadzienie miało bardziej gęstą konsystencje, możesz dodać gotowany ryż lub kaszę bulgur czy pęczak. Wzmocnij smak akcentem z majonezu czy śmietany.

Składniki na farsz:

  • ok. 180 g tuńczyka z puszki (bez zalewy),
  • mała czerwona cebula,
  • 2 kiszone ogórki albo 1 duży,
  • 2 łyżki majonezu,
  • płaska łyżeczka dowolnej musztardy,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Tuńczyka przełóż do miski i dopraw solą oraz pieprzem.
  2. Ogórki i cebulę bardzo drobno posiekaj i dodaj do tuńczyka.
  3. Następnie dodaj majonez i przyprawy i wszystko bardzo dobrze wymieszaj.
  4. Nafaszeruj jajka.

jajka faszerowane różne

fot. Faszerowane jajka z tuńczykiem/Adobe Stock, FomaA

Wykwintne jajka faszerowane łososiem

Użyj pieczonego, wędzonego na zimno lub ciepło, albo gotowego łososia z puszki. To doskonałe źródło kwasów Omega -3 i 6, które połączysz z orzechami, sałatą, ogórkami lub koperkiem. Dobrze smakuje z sosem czosnkowym na bazie majonezu i śmietany. Jeżeli zależy ci na lekkim i delikatnym nadzieniu, wystarczy zmiksować łososia z sokiem z cytryny i odrobina pieprzu.

Składniki na farsz:

  • 100 g wędzonego łososia,
  • 2 łyżki kremowego serka kanapkowego,
  • koperek,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Łososia przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
  2. Dodaj pozostałe składniki oraz przyprawy, a następnie dobrze wymieszaj albo zblenduj na gładki krem.
  3. Udekoruj koperkiem.

najlepsze jajka faszerowane

fot. Wykwintne jajka faszerowane z łososiem/Adobe Stock, joanna wnuk

Jajka faszerowane awokado

Lżejszą i zdrowszą alternatywą dla typowych jajek faszerowanych z majonezem będzie wersja roślinna a awokado. Możesz dodać je pokrojone w kosteczkę lub zmiksować jak do meksykańskiego guacamole. To ostatnie połącz z cebulą, sokiem z cytryny i innymi ulubionymi dodatkami. Ta wersja to jedna z lepszych propozycji na danie wegetariańskie na Wielkanoc.

Składniki na farsz:

  • średnie awokado,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • łyżka majonezu,
  • sól i pieprz,
  • szczypta ostrej papryki.

Sposób przygotowania:

  • Z awokado wydrąż miąższ i przełóż go do miski.
  • Dodaj majonez, sok z cytryny oraz przyprawy.
  • Dokładnie wymieszaj, zmiksuj albo zgnieć widelcem.
  • Nafaszeruj jajka, używając łyżeczki albo rękawa cukierniczego.

14 przepisów na jajka faszerowane

fot. Jajka faszerowane awokado/Adobe Stock, chandlervid85

Jajka faszerowane w skorupkach

Tradycja zobowiązuje! Dowolne nadzienie jajeczne podaj w niebanalnej odsłonie. Skorupki jajek po ugotowaniu zostaw tak, aby utworzyły dwie połówki. Należy uważać, aby resztki nie przedostały się do farszu. Jeżeli jesteś ich fanem, z pewnością zainteresuje cię także wersja zapiekana z panierką. Nie zapomnij o dokładnym wyparzeniu jajek, aby nie przedostały się bakterie.

Składniki na farsz:

  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 5-6 jajek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, a następnie ostrożnie przetnij na pół i wydrąż środek. Uważaj, aby skorupka nie pękła.
  2. Posiekaj jajka lub rozgnieć widelcem, a następnie połącz z miękkim masłem i przyprawami.
  3. Przełóż do wydrążonych skorupek i posyp bułką tartą.

faszerowane jajka

fot. Jajka faszerowane bułką tartą/Adobe Stock, gkrphoto

Jajka faszerowane szynką

Nadzienie z szynką to jedno z najpopularniejszych. Możesz zrobić pastę jajeczną z masłem i mieloną szynką konserwową. Zastąpisz ją chudą wędliną z indyka, kurczaka lub pieczoną szynką. Jeżeli wolisz, użyj blendera, aby uzyskać najgładszą konsystencję do faszerowania. Takie jajka dopraw nie tylko solą i pieprzem, ale poeksperymentuj również ze świeżymi ziołami: majerankiem, tymiankiem lub bazylią.

Składniki na farsz:

  • 100 g dowolnej szynki,
  • 3 łyżki majonezu,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Szynkę posiekaj na drobno i połącz z majonezem.
  2. Dodaj przyprawy i szczypiorek, wymieszaj i nafaszeruj ugotowane jajka.

najsmaczniejsze jajka faszerowane

fot. Jajka faszerowane z szynką/Adobe Stock, zi3000

Jajka faszerowane zapiekane

To odmiana jajek faszerowanych w skorupkach. Nadzienie mięsno-jajeczne jest podawane na ciepło pod kołderką z twardej skorupki. Możesz ją przygotować tradycyjnie z bułki tartej, mąki lub prażonej kaszy jaglanej. Zapiecz je w piekarniku lub na patelni z odrobiną oleju do smażenia. Tak przygotowane można dodatkowo posypać prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 4-5 pieczarek,
  • 10 łyżek bułki tartej,
  • ok. 100 g tartego sera żółtego,
  • 3 łyżki miękkiego masła,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj, a następnie przekrój na pół. Uważaj, aby skorupka nadmiernie nie popękała.
  2. Masło rozpuść na patelni, dodaj pieczarki i podsmaż chwilę, aż zmiękną.
  3. Następnie dodaj bułkę tartą i smaż jeszcze przez chwilę. Dopraw do smaku.
  4. Tak przygotowany farsz wyłóż na połówki jajek i posyp tartym serem.
  5. Piecz w 180 stopniach przez ok. 10 minut.

wykwintne jajka faszerowane

fot. Jajka faszerowane zapiekane/Adobe Stock, Patryk Michalski

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 07.04.2020.

Zobacz jeszcze więcej przepisów na jajka faszerowane:

Jajka faszerowane tuńczykiem - prosty i sprawdzony przepis
Jajka faszerowane tuńczykiem - prosty i sprawdzony przepis
Jajka faszerowane tuńczykiem to hit wśród wielkanocnych przystawek. Do farszu możesz dodać ulubione zioła i kiszone lub konserwowe ogórki.
Jajka faszerowane serem żółtym - przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane serem żółtym - przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane serem żółtym są banalnie proste w przygotowaniu. Potrzebujesz tylko ugotowanych na twardo jajek, pietruszki, sera żółtego i ulubionych przypraw.
Jajka faszerowane w skorupkach - pyszny i prosty przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane w skorupkach - pyszny i prosty przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane w skorupkach pobiją serca wszystkich gości. Do ich przygotowania potrzebny ci będzie majonez, świeże zioła.
Jajka faszerowane smażone - przepis na klasyczną wielkanocną przystawkę
Jajka faszerowane smażone - przepis na klasyczną wielkanocną przystawkę
Jajka faszerowane smażone to prawdziwy hit. Wystarczy ugotować jajka na twardo, przekroić je na pół, wyjąć środek i doprawić go ziołami. Następnie panierować w bułce tartej i usmażyć na maśle.
Jajka faszerowane pieczarkami i majonezem. Prosty przepis
Jajka faszerowane pieczarkami i majonezem. Prosty przepis
Jajka faszerowane pieczarkami to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Dodaj do nich majonezu oraz podsmażonej cebulki.
Jajka faszerowane tuńczykiem. Sprawdzony i prosty przepis
Jajka faszerowane tuńczykiem. Sprawdzony i prosty przepis
Jajka faszerowane tuńczykiem podawaj z dużą ilością koperku. Będzie też do nich pasować natka pietruszki lub posiekany szczypiorek.
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado to dobry pomysł na ciekawą przystawkę na święta wielkanocne. Dodaj do nich kolorowego pieprzu i świeżego szczypiorku.
Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane łososiem to świetny pomysł na niebanalną wielkanocną przekąskę. Podawaj je ze świeżymi warzywami i majonezem.
Jajka faszerowane - przepis składniki i przygotowanie
Jajka faszerowane - przepis składniki i przygotowanie
Wykwintna przekąska idealna na Wielkanoc!
Śródziemnomorskie jajka faszerowane - przepis na video
Śródziemnomorskie jajka faszerowane - przepis na video
Śródziemnomorskie jajka faszerowane to wielkanocne danie w nieco innym, zaskakującym wydaniu. Spróbujesz?
Jaja faszerowane - przepis
Jaja faszerowane - przepis
Jaja faszerowane to ciekawa alternatywa dla tych, którzy podczas Wielkanocy chcą zaskoczyć swoją rodzinę nieco niecodziennym daniem.

Redakcja poleca

REKLAMA