Początkowo, jeszcze na przełomie XVIII i XIX wieku, whisky w Kanadzie była tak popularnym i wręcz pożądanym trunkiem, że większość destylaty rozchodziła się do rąk klientów zaraz po jego otrzymaniu. Nie było więc czasu, by whisky leżakowała.
Specyfika kanadyjskiej produkcji
Obecnie whisky produkuje się w różnych destylarniach Kanady, jednak tylko w jednej whisky jest jedynym produkowanym tam trunkiem - w Nowej Szkocji. Pozostałe destylarnie produkują whisky na równi z wódką, rumem i innymi trunkami. W Nowej Szkocji produkuje się również jedną z najbardziej zbliżonych do szkockiej whisky kanadyjską. Pozostali producenci wytwarzają whisky raczej lżejszą niż typowo szkocki trunek czy Burbon.
Zalecenia odnośnie produkcji
Zgodnie z zaleceniami kanadyjska whisky powinna leżakować, dojrzewać w wypalanych beczkach, które nadają jej waniliowo - korzenny aromat. Kanadyjski trunek wyróżnia produkt bazowy, o ile inni producenci tworzą whisky na bazie mieszanki zbożowej: żyto, pszenica, kukurydza, jęczmień, to kanadyjska whisky jest często produkowana na bazie żyta.
Aromatyzowana whisky
Z uwagi na chęć zamaskowania silnego żytniego aromatu kanadyjscy producenci chętnie mieszają whisky z sherry, winami owocowymi, a nawet sokiem klonowym.
Nazwa tego ostatniego trunku whisky klonowa jest raczej myląca - trunek powstaje bowiem w wyniku fermentacji soku klonowego lub poprzez dodanie syropu klonowego do taniej wersji whisky.
Polecamy: Jaki alkohol podawać do deserów?
Jak pić alkohol w kanadyjskim stylu
Jeśli zorganizujesz spotkanie z przyjaciółmi w stylu kanadyjskim okraszone kanadyjską whisky lub rumem pamiętaj, by każdy trunek podawać z dodatkiem kostek lodu, nie pić do dna, a jedynie maczać usta.
Czytaj także: Kilka słów o koniaku