Składniki
-
- szklanka pszennej, luksusowej mąki
- 4 jajka
- 2 kopiaste łyżki świeżego masła
- łyżka oliwy z oliwek
- szklanka lekko kwaśnej, gęstej śmietany
- skórka otarta z całej cytryny
- 2 kopiaste łyżki rodzynek
- kieliszek koniaku lub wódki
- 4 łyżki cukru
- sól
- tłuszcz i tarta bułka do przygotowania formy
Sposób przygotowania
Rodzynki zalać alkoholem i odstawić na godzinę.
Z sera, mąki, jajka, łyżki śmietany i szczypty soli zagnieść ciasto. Gdy będzie sprężyste i pulchne, okryć je ściereczką i ustawić na godzinę w chłodnym miejscu.
Wychłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i, wychłodzonymi w zimnej wodzie rękami, pokroić na średniej grubości makaron. Gotować krótko w wodzie z solą i oliwą. Odcedzić i wyłożyć na półmisek.
Przygotować masę. Zacząć od utarcia masła z cukrem. Następnie dodać żółtka, śmietanę, skórkę z cytryny, odsączone z alkoholu rodzynki. Całość lekko utrzeć i połączyć z pianą ubitą z białek. Gotową masę delikatnie wymieszać z przechłodzonym makaronem.
Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Wyrównać wierzch i od razu wstawić do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 160 C. Zapiekać przez 20-25 minut.