Muffinki z mąki pełnoziarnistej, z marchewką i aromatycznymi przyprawami sprawdzą się świetnie zarówno jako świąteczny wypiek, jak i jako przekąska na niedzielny podwieczorek.
fot. Fotolia
Składniki:
- Szklanka startej marchewki
- ¾ szklanki oleju
- 4 jajka
- Pół szklanki cukru brązowego
- Szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej
- Łyżeczka cynamonu
- Pół łyżeczka gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z cukrem aż do uzyskania jednolitej masy.
2. Wciąż miksując, bardzo powoli wlewamy olej. Miksujemy dalej.
3. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki.
4. Marchewkę myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
5. Do masy z cukru, jajek i oleju dodajemy suche składniki. Miksujemy.
6. Włączamy piekarnik i nagrzewamy do temp. 185 st. C.
7. Gdy masa ciasta jest jednolita, dodajemy startą marchew. Mieszamy.
8. Na jednej z blach z piekarnika rozkładamy silikonowe foremki do muffinek. W każdą nalewamy ciasto do ¾ wysokości foremki.
9. Muffiny marchewkowe wstawiamy do piekarnika.
10. Pieczemy ok. 40 minut.
Przeczytaj także:
Muffiny z żurawiną i orzechami