Marzemino - to jedno z bardziej charakterystycznych win w regionie. Jego smak jest wytrawny, a kolor rubinowo-czerwony. Wyczuwalna jest nuta zapachu migdałów i fiołków.
Najbardziej znanym szczepem winogron w Górnej Adydze jest Schiava, nazywane również mianem Vernatsch - to czerwone wino. Najlepsze Schiavy pochodzą z apelacji Lago di Caldaro (niem. Kaltersee) i Santa Madalena.
Lagrein - wino pochodzące z niziny wzdłuż rzeki Adyga, w okolicy Gries, części Bolzano, gdzie po pewnym okresie dojrzewania wino to osiąga pełnię swojej delikatności i gładkości.
Z uprawianego w Trydencie Marzemino wyrabia się czerwone, świeże wino, które można popijać także jako aperitif.
Moscato Rosa to wino o słodkim smaku, z delikatnym kwiatowym aromatem. Uchodzi za rzadkie, ale bardzo cenione wino deserowe.
Wzrastające zainteresowanie winami białymi sprawił, że producenci zwrócili się ku odmianom międzynarodowym, takim jak: Gewürztraminer, Müller Thurgau i białe Moscato, czy Sylvaner, Veltliner.
Mimo że wytwarzane w tym regionie wina białe uchodzą wedle międzynarodowych standardów za dość lekkie, najlepsze z nich charakteryzują się zadziwiającym wręcz potencjałem do długiego leżakowania. Pinot Bianco, Riesling, Sylvaner i Müller Thurgau - charakteryzuje je to, że zachowują świeżość przez okres nawet dziesięciu lat. Szczególne emocje jednak wywołują popularne Pinot Grigio oraz Chardonnay i Gewürztraminer.
Zobacz także: Trydent-Górna Adyga - wędrówka kulinarna.