POLECAMY

Kultowe danie kuchni polskiej: przygotuj z nami tradycyjne flaki

Sprawdź nasz przepis na jedno z głównych dań kuchni polskiej - zobacz, jak zrobić pyszne flaki!

Weronika Kwaśniak / 2 tygodnie temu
Kultowe danie kuchni polskiej: przygotuj z nami tradycyjne flaki fot. Fotolia

Flaki to jedno z najbardziej znanych dań kuchni polskiej. To forma mięsnej zupy, której głównym składnikiem są oczyszczone i pokrojone w paski fragmenty żołądka wołowego. Flaki można przyrządzić też z wieprzowiny lub dziczyzny, a w ostatnim czasie popularna staje się wersja wegetariańska z boczniaków. Flaki są serwowane z dodatkiem ostrej i łagodnej papryki, majeranku, gałki muszkatołowej i dużej ilości pieprzu. Niektórzy przygotowują je bez zasmażki, a inni dodają koncentrat pomidorowy. Nasz wypróbowany przepis pozwoli przygotować pyszne domowe flaki po polsku!

Zobacz też inne pomysły na dania kuchni polskiej

Przepis na tradycyjne flaki

Oto składniki do przyrządzenia flaków:

  • 1 kg flaków krojonych,
  • kawałek selera,
  • 3 marchewki,
  • cebula,
  • łyżka mąki,
  • 1,5 l bulionu rosołowego,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 9 ziarenek czarnego pieprzu,
  • łyżka majeranku,
  • sól,
  • łyżka oleju,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 0,5 łyżeczki imbiru,
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki.

Jak zrobić flaki?

  1. Opłucz flaki, włóż je do garnka i zalej wodą.
  2. Zagotuj, a następnie gotuj jeszcze przez 25 minut.
  3. Odlej, wypłucz i zalej czystą wodą.

  1. Ponownie zagotuj i gotuj jeszcze przez około 2 godziny.
  2. Przepłucz i włóż do czystego garnka. Zalej rosołem.
  3. Dodaj listki laurowe, pieprz i ziele angielskie.
  4. Gotuj przez 30 minut.
  5. Obierz marchewki i seler, umyj. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do flaków.
  6. Dodaj soli, gotuj przez 25 minut.
  7. Obierz i posiekaj cebulę, przesmaż na oleju.
  8. Do cebuli dodaj łyżkę mąki i zasmaż. Zalej wywarem, wymieszaj i przelej do flaków.
  9. Flaki dopraw gałką muszkatołową, imbirem, papryką oraz majerankiem. Wymieszaj i zagotuj.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/tydzień temu
uważam że dobre flaki muszą mieć też imbir. to nieodzowne mmm :)