Składniki:
- MIĘSO:
- 400 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
- sól, pieprz, przyprawa do dań kuchni węgierskiej
- małe jajko
- 3 łyżki mąki
- oliwa do smażenia
- SOS:
- 5 łyżek jogurtu naturalnego, bez cukru
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała dymka ze szczypiorkiem
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka soku z limonki
- skórka otarta z 1/2 limonki
- 1/3 łyżeczki miodu płynnego, naturalnego (opcjonalnie)
- ORAZ:
- placki tortilla (4 duże)
- rukola
- pomidor
- papryka czerwona
- awokado
Sposób przygotowania:
Czosnek i szczypior drobno posiekać, wszystkie składniki na sos wymieszać dokładnie. Aby złamać kwaśno-pikantny smak sosu można dodać odrobinę płynnego miodu. Sos schłodzić w lodówce. Mięso doprawić, dodać 1 łyżkę przyprawy węgierskiej (jej główny składnik to papryka mielona), wymieszać wszystko z jajkiem. Z paprykowej masy mięsnej formować małe kuleczki - wielkości orzecha włoskiego lub nawet mniejsze. Obtoczyć w dłoniach oprószonych mąką. Smażyć na rozgrzanej oliwie, potrząsając patelnią, by klopsiki usmażyły się równomiernie z każdej strony. Proponuje koktajlową i efektowną wersję podania w przezroczystych szklaneczkach. Placki tortilla trzeba przekroić na pół, zwinąć w rulon i umieścić w naczynkach. Do środka włożyć rukolę, paski papryki, półplasterki pomidora, awokado oraz kuleczki mięsne - tyle ile się zmieści (ok. 6 sztuk mieści się bez problemu). Ułożyć wszystko dość ściśle, by potem składniki nie wypadły, gdy będziemy wyciągać tortillę. Podawać z sosem jogurtowym. Zajadać nad talerzykiem :) Jest to ciekawa propozycja na danie imprezowe lub ciekawy obiad.
Autor: Thegrooba.