Tofu w wersji pieczonej

Soja i produkty z soi
Ser tofu może w bardzo ciekawy sposób urozmaicić nasze domowe menu. Nie bójmy się go używać. Sprawdźmy tylko, czy na opakowaniu jest napis, że ser powstał z niemodyfikowanej genetycznie soi.
/ 26.08.2010 12:07
Soja i produkty z soi

Tofu można podawać na surowo, można go grillować, a także piec. W wersji upieczonej wygląda bardzo atrakcyjnie i świetnie smakuje. Wystarczy jeden lub dwa opakowania tofu pokroić na szerokie słupki – powiedzmy po 2 cm w podstawie.

Teraz nabijamy je na patyczki do szaszłyków, od podstawy – tak, aby usztywnić tofu na całej jego długości. Przygotowujemy marynatę: mieszamy ze sobą 3 łyżki stołowe sosu sojowego, 3 łyżki stołowe oleju sezamowego i 1,5 łyżki miodu.

Układamy tofu na płaskim naczyniu do pieczenia (np. takim jak do pizzy) lub na blasze z piekarnika, tylko wyłóżmy ją papierem do pieczenia. Teraz polewamy tofu marynatą. Z każdej strony powinno być nią oblane.

Na koniec obficie posypujemy ziarnem sezamowym i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 15-20 minut. Podajemy na ciepło. 

Polecamy: Tofu - chiński wynalazek

Redakcja poleca

REKLAMA