Tłumacz hiszpańskich dań

Hiszpania
Tłumacz hiszpańskich dań jest niezbędnikiem każdego turysty, który chce poznać walory prawdziwej hiszpańskiej kuchni.
/ 11.08.2010 15:42
Hiszpania

Przystawki – aperitivos

Albòndigas – mocno przyprawione pulpety
Almejas a la marinera – małże w sosie paprykowym
Anchoas – sardele
Anguila ahumada – węgorz wędzony
Carne de cangrejo – mięso kraba
Champinoñes – pieczarki
Chorizo – kiełbasa wieprzowa z czosnkiem i papryką
Cigalas – langusty
Empanadillas – ciasto francuskie z farszem mięsnym lub rybnym
Gambas al ajillo – krewetki z czosnkiem
Gambas a la plancha – krewetki smażone
Huevos duros – jajka na twardo

Sałatki

Ensalada de gambas – sałatka z krewetkami
Ensalada de lechuga – sałata zielona
Ensalada mixta – sałąta z warzyw mieszanych
Ensalada de patata – sałatka z ziemniaków
Ensalada de pepino – sałatka z ogórków
Ensalada del tiempo – sałata sezonowa
Ensalada de tomate – sałatka z pomidorów
Ensalada valenciana – sałątka z zielonej papryki i pomarańczy

Zobacz także: Hiszpańska Rioja

Zupy – sopas

Consome – rosół z drobiu
Crema de esparragos – zupa szparagowa
Sopa de ajo – zupa czosnkowa
Sopa de arroz – zupa ryżowa
Sopa de cangrejos – zupa z krabów
Sopa de cebolla – zupa cebulowa
Sopa de fideos – zupa z makaronem
Sopa de pescado – zupa rybna

Tortillas

Tortilla – omlet
Tortilla a la espanola – omlet z cebulą i ziemniakami
Tortilla gallega – omlet z ziemniakami, szynką, czerwoną papryką i groszkiem

Dania główne – platos principales

Paella catalana – paella z kiełbasą lub polędwicą wieprzową, kalmarami, pomidorami, czerwoną papryką i groszkiem
Paella marinerea – paella wyłącznie z rybami i owocami morza
Paella valenciana – paella z kurczakiem, krewetkami, małżami, kalmarami, pomidorami, papryką i czosnkiem
Ryby i owoce morza – pasacados y mariscos

Mięso – carnes

Callos a la madrilena (n)– flaczki z gęstym sosie z pikantną kiełbasą i pomidorami
Conejo al ajillo – królik z czosnkiem
Cochifrito de cordero – potrawka z jagnięcia
Cochinillo asado – pieczone prosię
Empanada gallega – pasztet z polędwicy wieprzowej z cebulą i papryką
Margas el estilo de Aragon – surowa szynka w sosie pomidorowym
Pimientos a la riojana – papryka faszerowana mielonym mięsem
Rinones al jerez – cynaderki gotowane z sosie z wina xeres

Polecamy: Duma hiszpańskich win

Redakcja poleca

REKLAMA