Tarta – przepis podstawowy

Tarta jest to okrągły, płaski placek z kruchego ciasta, którego podstawą są zawinięte, karbowane brzegi, które zapieka się z różnymi rodzajami nadzienia. Poniżej przedstawiamy dokładny przepis na tartę.

Tarta

Tarty jada się na słodko i na słono. Jako nadzienie mogą posłużyć rozmaite owoce: jabłka, gruszki, śliwki, masa cytrynowa, truskawki.

Tartaletki - są odmianą tarty o mniejszej średnicy spodu. Specyficzną tartą jest przewracana Tatin – z jabłkowym nadzieniem, który robi się na odwrót, czyli owoce na spodzie zapieka przykrywając je ciastem. Do Tarty Tatin służy specjalna forma do zapiekania ale można ją robić w żaroodpornej patelni.

Polecamy: Na czym polega Tarta Tatin?

Tarta - ciasto popularne w wielu krajach

Bardzo popularne we Francji są też słone smaki farszu: ze szpinakiem, z porem i boczkiem, szynką, cebulą, oraz quiche – czyli tarta zalana masą jajeczno-śmietanową, która tworzy na wierzchu miękką skórkę.

Spotyka się tarty z innych rodzajów ciast – na przykład piaskowego lub półfrancuskiego, ale najpopularniejsze jest ciasto kruche Pate Brise – w dosłownym tłumaczeniu pokruszone. Składniki się sieka lub uciera. Po dodaniu płynu – zimnej wody dopiero ciasto się ugniata.

Najmniej polecaną techniką robienia tarty jest przygotowanie ciasta i wypełnienie go farszem bez uprzedniego podpiekania. Wtedy spód wychodzi wilgotny, a farsz wtapia się w ciasto. Najsmaczniejsze są kruche spody, których faktura kontrastuje z miękkim nadzieniem. 

Są dwa sposoby osiągnięcia tego idealnego kontrastu: albo do mocno rozgrzanego piekarnika wstawia się ciasto obciążone pergaminem lub folią aluminiową z fasolą. Ma to zapobiec urośnięciu spodu. Należy uprzednio ponakłuwać ciasto oraz pergamin lub folię, aby ciasto oddychało.

Po kilkunastu minutach wyjmuje się spód i na ciasto wykłada się farsz. Najlepiej poczekać aż spód wystygnie, jeśli farsz nałożymy na gorący spód – po upieczeniu ciasto będzie bardziej wilgotne. Wszystko jednak zależy od gustu - niektórzy to lubią.

Zobacz także: Robimy pyszne tarty na słodko

Drugim sposobem jest przygotowanie osobno spodu i osobno przyrządzenie farszu i wyłożenie go do gotowej formy. Wtedy zapiekamy tartę nieco krócej.

Przedstawiamy tu sprawdzony przepis podstawowy na kruche ciasto do tarty:

Składniki na tartę o średnicy 25 cm lub 10 tartaletek o średnicy 7,5 cm:

  • 120 ml (3-8 łyżek) bardzo zimnej wody stopionej z lodu
  • 200 g mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 120 g masła z lodówki

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól i cukier oraz pokrojone w drobną kostkę masło i krojąc nożem mieszać aż powstaną grudki. Można też zrobić to w malakserze. Następnie stopniowo dodawać wodę mieszając aż powstanie jeden kawałek. Nie wolno ciasta wyrabiać zbyt długo. Formujemy go w kulkę ubijając ze wszystkich stron i wkładamy owinięte folią do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto musi chwilę odtajać, następnie rozwałkowujemy placek o średnicy nieco większej niż forma, o grubości 3 mm. Na posmarowanej masłem foremce wykładamy ciasto, nakłuwamy widelcem i chłodzimy przez 1 godzinę (minimum ½).

Pieczemy w temperaturze 200 °C przez 12-15 minut obciążone pergaminem z fasolą. Wyjmujemy, wyrzucamy fasolę a tartę studzimy przed nałożeniem farszu i ponownym pieczeniem. Tartę z nadzieniem pieczemy w niższej temperaturze (około 180 °C).

Zobacz także: Tarta niejedno ma imię

W przypadku tarty na słono farsz (mogą to być podsmażone na patelni pory, mielone mięso lub grzyby, podgotowane brokuły lub kombinacje różnych dodatków) zalewa się mieszanką śmietany, ostrego tartego sera i jajka i szybko zapieka.

Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (4)
KOMENTARZE (4)
Ewelinka14/4 lata temu
Ja też tartę piekę w silikonowej formie - nie przypala się. Na normalnej blacho-foremce zawsze spód mi się za bardzo przyfajczył
~Kaśka/4 lata temu
Piekę w silikonowej formie firmy Guardini, zakupionej za nieduże pieniądze ze sklepu Stylowa Zastawa. Niby nic, a jednak. Bardzo dobrze mi się niej piecze, ani razu mi nic nie przywarło. Ponadto, forma ma fajny brązowy szlaczek, który zanika gdy forma się nagrzewa, gdy forma jest gorąca, a tarta gotowa pojawia się napis czerwony, a gdy stygnie ponownie pojawia się brązowy szlaczek. Pomocne. :) Nie wyciągaj tarty od razu po wyjęciu z piekarnika, odstaw niech się ostudzi i potem spróbuj. A posmarowałaś formę olejem albo masłem? A może trzeba było wcześniej ją wyparzyć?
~XOXO/4 lata temu
Ze szpinakiem, ze szparagami, z porem i na owocowo - uwielbiam w każdej formie ;)) Ale właśnie - w jakiej formie pieczecie? Bo jak sama robię to zawsze walczę z tartą podczas wyjmowania z formy i zwykle przegrywam walkę ;(( Brzegi się łamią a tarta często się w tej formie przypala...
POKAŻ KOMENTARZE (4)