Składniki:
- 500 gr mięso mielone wieprzowe
- kajzerka
- szklanka mleka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka czosnku granulowanego
- sól, pieprz do smaku
- jajko
- 2 łyżki musztardy np. rosyjskiej
- szczypta gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
- puszka pomidorów
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pęczek natki pietruszki
- łyżeczka oregano
- 1/2 szklanki bulionu Winiary lub rosołu
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
Sposób przygotowania:
Bułkę moczymy w mleku, odciskamy. Jedną cebulę posiekać i przesmażyć na oleju. Do miski dajemy mięso, kajzerkę, cebule, jajko, łyżkę musztardy, czosnek granulowany, posiekaną część natki. Dosypujemy sól i pieprz, gałkę i dobrze mieszamy. Wilgotnymi rękami formujemy małe kuleczki które odstawiamy na 15minut do lodówki. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy nasze kuleczki na rumiano. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Można także je upiec w piekarniku, będzie mniej tłusto. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę i czosnek, dodać pomidory z puszki, chwile smażyć razem, dodać koncentrat, podlać bulionem Winiary dusić razem aż składniki się połączą. Dodać łyżkę musztardy, sól i pieprz do smaku, szczyptę ostrej papryki i oregano. Do gotowego sosu wrzucić usmażone kuleczki, wymieszać, chwile razem poddusić, posypać natką pietruszki.
Autor: Bernika.