POLECAMY

Złoto Persji - sprawdź nasze przepisy na dania z szafranem

Szafran to luksusowa przyprawa, która nada potrawom smaku i charakteru – sprawdź nasze przepisy na dania z szafranem!

/ 3 miesiące temu
Złoto Persji - sprawdź nasze przepisy na dania z szafranem Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Szafran słynie z intensywnego czerwono-miedzianego koloru, który odzwierciedla się w daniach kuchni wschodniej. Pochodzi z Persji, gdzie był zbierany już od pokoleń. Dania z kurczakiem z dodatkiem szafranu zyskują szlachetny kolor. Sprawdź nasze przepisy na doskonałe dania z szafranem!

Zastosowanie szafranu

Szafran to luksusowa przyprawa pozyskiwana z krokusa, a dokładnie jego pręcików kwiatowych. Wykorzystywany jest w leczeniu astmy, problemach ze snem lub przy chorobie Alzheimera. Dodawany jest do kremów nawilżających i odżywczych, zapobiegając nawrotom suchej i popękanej skóry. Ciekawie sprawdza się również jako barwnik ubrań lub dań, w tym sosów, zup, ryżu i wielu innych. Nie tylko właściwości koloryzujące, ale także zapach jest wykorzystywany przy produkcji perfum.

Kurczak z szafranem: przepis

Oto składniki na kurczaka z szafranem:

  • łyżeczka szafranu
  • łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • średni kurczak
  • 3 gałązki tymianku
  • cytryna

Jak zrobić kurczaka z szafranem?

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Kurczaka dokładnie obmywamy i odstawiamy na bok. Wycieramy ręcznikami papierowymi. Sól, pieprz, tymianek oraz szafran ubijamy razem w moździerzu na gładka pastę. Pastę wkładamy pod skórę kurczaka i dokładnie wcieramy. Skrapiamy sokiem z cytryny. Kurczaka lekko związujemy za pomocą sznurka, który wcześniej namaczamy. Obsmażamy lekko boki na rozgrzanej patelni, a następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 50 minut, do uzyskania złotobrązowej skórki. Tak przygotowany kurczak z szafranem ciekawie smakuje w połączeniu z pieczonymi ziemniakami i letnią surówką.

Jajecznica z szafranem: przepis

Oto składniki na jajecznicę z szafranem:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • szczypta szafranu
  • 4 jajka
  • 2 cebule dymki
  • 30 g sera żółtego
  • awokado
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić jajecznicę z szafranem?

Rozgrzewamy masło na patelni i dolewamy śmietankę cienkim strumieniem. Dosypujemy szafran. Podsmażamy całość przez około 2 minuty na wolnym ogniu. Roztrzepujemy jajka w miseczce i doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie siekamy drobno cebulę dymkę i dorzucamy do masy. Ścieramy drobno ser żółty i przesypujemy do masy jajecznej. Smażymy całość przez około 10 minut. Na koniec posypujemy posiekaną pietruszką i układamy plastry awokado.

Zobacz inne przepisy z Kuchni świata

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)