Sylwestrowe party z We-Dwoje.pl

Impreza sylwestrowa już tuż, tuż... Jeżeli zdecydowaliście się na powitanie Nowego Roku w zaciszu swojego domu, w gronie przyjaciół i znajomych, to na waszych barkach spoczywa skomponowanie wykwintnego sylwestrowego menu. Bo oczywiście zabawa zabawą, ale bez pysznego jedzenia party nie będzie tak udane.

Impreza sylwestrowa już tuż, tuż... Jeżeli zdecydowaliście się na powitanie Nowego Roku w zaciszu swojego domu, w gronie przyjaciół i znajomych, to na waszych barkach spoczywa skomponowanie wykwintnego sylwestrowego menu. Bo oczywiście zabawa zabawą, ale bez pysznego jedzenia party nie będzie tak udane.

Zobacz także Propozycje na sylwestrowe drinki

Podczas sylwestrowej prywatki najbardziej sprawdzają się przekąski. Szwedzki stół pełen różnorodnych i kolorowych przysmaków z pewnością będzie cieszył się dużą popularnością. Pamiętajmy, że ich podstawą jest nie tylko wspaniały smak, ale także wygląd i ilość. Wśród przystawek sprawdzą sie na pewno barwne koreczki, miniaturowe kolorowe kanapeczki, takie od razu do schrupania, na małych kromeczkach bagietki, czy krakersach, lekkostrawne sałatki. Nie powinno zabraknąć również deski wędlin, serów a także pieczywa.

Nie można  zapomnieć o ciepłych potrawach. Będą idealne, gdy goście zmęczą się szaloną zabawą. Nie musi być ich dużo, z całą pewnością wystarczą dwa gorące dania, które dodadzą energii. Ważne jest także, aby można było przygotować je wcześniej, a w trakcie imprezy jedynie podgrzać, przecież żaden z gospodarzy nie chciałby spędzić całej imprezy w kuchni. Tu najbardziej sprawdzi się potrawa z piekarnika (np. zapiekanka, lazania) albo jednogarnkowa potrawa (zupa gulaszowa, strogonow).

No to do dzieła! Na następnych stronach znajdziecie propozycje na sylwestrowe menu od redaktorów we2.pl w wersji na zimno i na gorąco.

 

Zimne przekąski w Sylwestra

Mini kanapeczki (na krakersach lub kromeczkach bagietki):

  • z wędzonym łososiem - krakersy smarujemy je serkiem śmietankowym i układamy łososiem
  • z pastą serowo-oliwkową - oliwki, czarne i zielone posiekać zmieszać z serem twarogowym, przyprawić
  • z pastą pieczarkową - jajka, szczypiorek, ostry ser żółty, majonezu, odrobina musztardy, sól, pieprz
  • z pastą z awokado i fetą - awokado rozgnieść z fetą, dodać świeżą bazylię i odrobinę czosnku
  • w zależności od inwencji twórczej: ser żółty, serek twarogowy np. z ogórkiem czy ziołami, chuda wędlina, ogórek, papryka, pomidor, szczypiorek, gotowane jaja, coś marynowane pieczarki, patisony, papryka, ogóreczki, kukurydza

     

  • z masłem, listkiem sałaty, plastrem sera mozzarella i pomidorkiem koktajlowym

Koreczki:

  • z serem pleśniowym typu camembert i białymi winogronami bezpestkowymi
  • z kabanosem, kulką czerwonego winogrona i rulonikiem z żółtego sera
  • z żółtym serem, papryką konserwową, korniszonem, parówką drobiową
  • z pomidorkami koktajlowymi, świeżą bazylią, mozzarellą (w kształcie kulki) - tak przygotowane koreczki zanurzyć na ok. 30 minut w przygotowanej zalewie (oliwa zmieszana z octem, solą i pieprzem), żeby końce szpadek pozostały nie zamoczone
  • sera fety pokrojonej w małą kostkę, listka bazylii i orzecha włoskiego
  • z ogórka zielonego, sera fety, pomidorków koktajlowych i czarnych oliwek
  • z krakersa, sera goudy, rzodkiewki, kawałka kiwi, listka mięty

 

Muffiny na pikantnie
Składniki: 3 szklanki mąki, 10 dag masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru, 1 1/3 szkl. mleka, 2 jajka, 20 dag szynki, 15 , 15 dagstartego żółtego sera, sól, szczypta ostrej papryki w proszku
Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier wymieszać. Dodać masło, mleko, jajka. Zmiksować na gładkie ciasto. Boczek pokroić możliwie jak najdrobniej, obsmażyć na patelni tak, aby wysmażył się tłuszcz. Szynkę drobniutko posiekać. Ser, szynkę i boczek wrzucić do ciasta, wymieszać. Doprawić do smaku solą i papryką. Foremki do muffinek wypełnić do 3/4 ich objętości. Piec 20-25 minut w temp. 170 stopni.

Szparagi zawijane w szynce
Składniki: szparagi konserwowe, szynka konserwowa, majonez
Przygotowanie: Każdy plasterek szynki smarujemy majonezem, nie za dużo aby nie wypływał, kładziemy na to jednego szparaga, zawijamy.

Sałatka Gyros
Składniki: kapusta pekińska, 2 filety z kurczaka, kukurydza, 4 ogórki konserwowe, por, majonez, ketchup, przyprawa gyros
Przygotowanie: Filety pokroić w kostkę, obsmażyć razem z przyprawą na niewielkiej ilości oliwy. Kapustę pekińską poszatkować, dodać odsączoną kukurydzę, ogórki i por pokrojony w kostkę, kurczaka. Wymieszać pół kubka majonezu i pół kubka ketchupu. Sos wlać do sałatki i razem wymieszać.

Ciasteczka francuskie na ostro
Składniki: ciasto francuskie, kabanosy, ser żółty, papryczki chili, ketchup, koncentrat pomidorowy, mieszanka ziół, jajko
Przygotowanie: Ciasto francuskie pokroić na 5-6 cm kwadraty, posmarować rozbełtanym jajkiem. Każdy kwadrat posmarować mieszankę ketchupu, koncentratu i ziół. Położyć kawałek kabanosa, ostrą papryczkę, plaster sera żółtego, zapiekać w piekarniku około 10-12 minut.

 

Dania na gorąco w Sylwestra

Zapiekanka z kabanosami
Składniki: 6 kabanosów drobiowych, opakowanie makaronu świderki, 3 pomidory bez skórki, puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, starty żółty ser, serek topiony pieczarkowy długi, ostra papryka w proszku
Przygotowanie: Gotujemy makaron al dente. Na odrobinie oleju smażymy pokrojone w talarki kabanosy, jak się podsmażą, to dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, fasolę i kukurydzę, całość dusimy. Podlewamy odrobiną wody, dajemy ostrą przyprawę i serek topiony. Znowu dusimy. Jak zgęstnieje, to wrzucamy do całości makaron i razem smażymy jakieś 2 min. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem żółtym i zapiekamy przez 15 minut.

Boeuf strogonow
Składniki: 1 kg wołowiny lub wieprzowiny, 2 łyżki mąki, 2 cebule, 2 szklanki bulionu wołowego, 4 łyżki masła, 2 łyżki przecieru pomidorowego, szklanka śmietany, łyżka słodkiej papryki w proszku, sól, pieprz
Przygotowanie: Mięso pokroić na paski grubości około 1 cm i długości 4 cm. Oprószyć mąką, posypać solą i pieprzem. Cebule obrać, pokroić w talarki. Podsmażyć na łyżce masła, dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Pozostałe masło rozgrzać, obsmażyć mięso, stale mieszając. Dodać cebulę, wlać bulion. Dusić na wolnym ogniu kilkanaście minut. Pod koniec dodać paprykę i śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłego sosu, aby się nie zwarzyła.

Flaczki drobiowe
Składniki: 3 piersi kurczaka, 3 marchewki, 2 pietruszki, seler, por, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju, imbir, ziele angielskie, sól, pieprz, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Przygotowanie: Piersi umyć, pokroić w cienkie paski tak jak flaki. Na patelni lekko podsmażyć mięso, dodać drobno posiekany czosnek, posolić, podlać 1/4 szklanki wody. Dusić na małym ogniu. Warzywa umyć, oczyścić, pokroić w słupki, posolić, dodać do duszącego się mięsa. Dusić, w miarę potrzeby podlewając wrzącą wodą. Pod koniec duszenia dodać przyprawy.

Tradycyjna Lazania
Składniki: 500 g mięsa mielonego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów z puszki, sos beszamelowy (3 łyżki margaryny, 2 łyżki mąki, mleko), makaron lazania, ser żółty, sól, pieprz, zioła
Przygotowanie: W garnku na na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone. Gdy się podsmaży dodać pomidory z puszki i gotować przyprawiając solą, pieprzem, ziołami do smaku. Wyłożyć sos na dno żaroodpornego naczynia. Ułożyć warstwę makaronu. Posmarować sosem beszamelowym (w małym rondelku rozpuścić margarynę, dodać mąkę, stale mieszając powoli dodać mleko aż sos zgęstnieje, na koniec osolić). Ułożyć kolejne warstwy, przekładając serem. Dalej kolejną warstwę mięsa i sosu beszamelowego. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut.

Parówki z serem w cieście francuskim
Składniki: parówki, plasterki żółtego sera, ciasto francuskie
Przygotowanie: Każdą parówkę zawijać w plaster żółtego sera, a następnie w plaster ciasta francuskiego. Ułożyć na blaszce dość luźno i zapiekać w piekarniku przez około 12-15 minut.

Zupa meksykańska
Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego np. indyczego, pomidory w puszcze w kawałkach, 2 puszki czerwonej fasoli, soja, kukurydza, 6 ząbków czosnku, koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki, mini kolby kukurydzy konserwowej, 2 papryki (żółta i zielona), 3 cebule, zioła prowansalskie, chili, curry, pieprz, sól, kostka rosołowa, starty żółty ser
Przygotowanie: Mięso podsmażamy na małej ilości oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podsmażać do momentu, gdy cebula wraz z papryką będą miękkie. Kukurydzę, fasolę i soję (wraz z zalewami) oraz pomidory wrzucamy do garnka. Dodajemy szklankę wody z rozpuszczoną kostką rosołową. Gotujemy na małym ogniu. Po chwili dodajemy mięso. Doprawić solą, pieprzem, chili, curry, ziołami. Zupę podajemy posypaną startym żółtym serem.

Propozycje sylwestrowe we2.pl są jedynie kroplą w morzu możliwości. Jesteśmy przekonani, że wybierzecie coś nietuzinkowego i wieczór sylwestrowy będzie niezapomniany.

Szampańskiej zabawy sylwestrowej i przede wszystkim smacznego!

SKOMENTUJ (7)
Sałatka z krewetkami - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (7)
Gość We-Dwoje.pl/2 lata temu
A ja często jeszcze na zimno robię koreczki i roladki z tortilli z łososiem lub szyneczką. I oczywiście chipsy, chrupki, prażynki, różne rodzaje, bo bez nich nie ma imprezy :D I wielu moich znajomych jest podobnych do Kosika z reklamy Star http://www.youtube.com/watch?v=o7M1lbXD-QI :D A prażynki ma? No ba zawsze ma :D
ogarnijsiefacet/3 lata temu
mmm aż zgłodniałam
Gość We-Dwoje.pl/5 lat temu
Musze spróbować zapiekankę z kabanoskami:)
POKAŻ KOMENTARZE (7)