Surówki - smaczne, zdrowe, szybkie

Każdy z nas wie, ze warto jeść surówki, bo są zdrowe. Ale tak naprawdę nie zdajemy sobie sprawy z tego, ile potrzebnych witamin i składników odżywczych można znaleźć w surówkach z kapusty białej, czerwonej, kiszonej, z kapusty pekińskiej, czy zielonej sałaty.

Każdy z nas wie, ze warto jeść surówki, bo są zdrowe. Ale tak naprawdę nie zdajemy sobie sprawy z tego, ile potrzebnych witamin i składników odżywczych można znaleźć w surówkach z kapusty białej, czerwonej, kiszonej, z kapusty pekińskiej, czy zielonej sałaty.

O zaletach spożywania warzyw i owców nie trzeba raczej nikogo przekonywać. Warzywa i owoce to cenne źródło witamin, składników mineralnych i błonnika, bez których organizm nasz nie może prawidłowo funkcjonować. Dieta bogata w warzywa zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, chroni przed nowotworami, obniża ciśnienie krwi, zapobiega otyłości.

Surówki - smaczne, zdrowe, szybkie Surówki - smaczne, zdrowe, szybkie Surówki - smaczne, zdrowe, szybkie

Ponieważ poszczególne warzywa różnią się nie tylko kolorem i smakiem, ale także wartością odżywczą, dlatego więc powinniśmy jak najczęściej spożywać surówki, by dostarczać różnorodnych warzyw, a tym samym cennych dla naszego organizmu składników.

Zobaczcie kilka ciekawych przepisów na różnorodne surówki, idealne jako dodatek do obiadu.

 

Surówki z białej kapusty

Surówki - smaczne, zdrowe, szybkie

Surówka z majonezem

Składniki:

  • pół główki kapusty
  • 3 duże marchewki
  • średnia cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, cukier, ocet

Sposób przygotowania:

Kapustę posiekać. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Dodać majonez, doprawić solą, pieprzem, octem i cukrem.

Kolorowa sałatka

Składniki:

  • pół główki białej kapusty
  • zielona papryka,

     

  • seler,
  • cebula.
sos:
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 2 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kapustę poszatkować drobno, seler zetrzeć na tarce, papryki pokroić w kostkę. Wymieszać razem kapustę, paprykę, seler i cebulę. Osobno połączyć wszystkie składniki sosu. Przykryć, dobrze wstrząsnąć. Dodać do surówki i starannie wymieszać. Chłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę przed podaniem.

Surówka z kapusty z kukurydzą

Składniki:

  • pół główki białej kapusty
  • 2 pomidory
  • ogórek zielony
  • cebula czerwona
  • kukurydza
  • papryka czerwona
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • przyprawa do sałatek

Sposób przygotowania:

Kapustę drobno poszatkować, pomidory, paprykę i ogórka pokroić w kostkę,cebulę w piórka. Majonez wymieszać z jogurtem. Wymieszać z surówką, przyprawić do smaku.

 

Surówki z zielonej sałaty

Surówki - smaczne, zdrowe, szybkie

Sałata z pomidorami

Składniki:

  • sałata
  • 4 pomidory
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz 
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Pomidory umyć i razem z ogórkami kiszonymi pokroić w dużą kostkę. Szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Do miski przełożyć sałatę, pomidory, ogórki kiszone. Dodać oliwę z oliwek, sól, pieprz i szczypiorek. Razem dokładnie wymieszać.

Sałata z rzodkiewkami

Składniki:

  • liście sałaty
  • pęczek rzodkiewek
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • cukier, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Poszarpaną sałatę wymieszać z pokrojoną dowolnie rzodkiewką. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, dodać sól, pieprz, cukier do smaku. Sosem polać sałatę, dokładnie wymieszać.

Sałata z sosem czosnkowym

Składniki

  • sałata
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku
  • kwaśna śmietana
  • 4-5 łyżeczek cukru
  • mala cytryna
  • sól, pieprz,

Sposób przygotowania:

Sałatę umyć, porwać na kawałki,szczypiorek posiekać, dodać do sałaty, posolić. Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wycisnąć cytrynę, dodać vegetę, pieprz, cukier.Sosem polać sałatę, dokładnie wymieszać.

 

Surówki z kapusty pekińskiej

Surówki - smaczne, zdrowe, szybkie

Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków kiszonych

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 3 jabłka
  • 1/2 pora
  • 1 duża marchew
  • majonez
  • jogurt
  • sól

Sposób przygotowania:

Kapustę pekińską pokroić w grube paski. Ogórki, jabłka i marchew utrzeć na tarce, a pora pokroić w kostkę. Łyżkę jogurtu wymieszać z łyżką majonezu, Dodać do warzyw i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku.

Kapusta w ziołach

Składniki:

  • kapusta pekińska
  • oliwa z oliwek
  • bazylia
  • oregano
  • majeranek
  • tymianek
  • suszony koperek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kapustę opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Oliwę z oliwek wymieszać z ziołami i przyprawami, wlać do kapusty, dokładnie wymieszać. i odstawić na 30 minut.

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorami

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • kawałek pora
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki konserwowe
  • jogurt naturalny mały
  • 2 łyżki majonezu
  • sól

Sposób przygotowania:

Kapustę drobno pokroić. Pomidory i ogórki pokroić w kostkę, por drobno posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać do warzyw. Dokładnie wymieszać, doprawić solą do smaku.

 

Surówki z czerwonej kapusty

Surówki - smaczne, zdrowe, szybkie

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkami

Składniki:

  • średnia główka czerwonej kapusty
  • 3 jabłka winne
  • 1/2 cebuli
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • cukier
  • ocet

Sposób przygotowania:

Kapustę poszatkować, lekko posolić. Jabłka umyć , obrać, zetrzeć na grubszej tarce. Cebulę drobno posiekać. Gdy kapusta zmięknie, wymieszać ją z olejem, jabłkami, cebulą, doprawić solą, cukrem, pieprzem i octem.

Szybka surówka

Składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 2 marchewki
  • sól, cukier, sok z cytryny
  • olej

Sposób przygotowania:

Kapustę i marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Skropić olejem, wymieszać.

Surówka z gotowanej kapusty

Składniki:

  • główka czerwonej kapusty
  • 2 duże jabłka
  • 1 por
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 5 łyżek soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Kapustę poszatkować i ugotować na półmiękko w małej ilości wody. Odcedzić i przestudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Por drobno posiekać. Wymieszać kapustę z jabłkami i porem. Przyprawić solą i pieprzem, dodać olej, cukier, sok z cytryny, wymieszać.

 

Surówki z kiszonej kapusty

Surówki - smaczne, zdrowe, szybkie

Prosta surówka z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Kapustę odcisnąć, pokroić. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę dodać do kapusty. Wymieszać z olejem. Dodać sól i pieprz do smaku

Surówka z kiszonej kapusty i pora

Składniki:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • duże jabłko
  • kawałek pora
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania:

Kiszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i pokroić. Por drobno posiekać. jabłko obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wszystko wymieszać, dodać jogurt, doprawić do smaku.

Surówka z kapusty i ogórków kiszonych

Składniki:

  • 1/2 kg kwaszonej kapusty
  • cebula
  • jabłko
  • 4 ogórki kwaszone
  • 3 łyżki oleju
  • natka z pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kiszoną kapustę posiekać i wymieszać z olejem. Cebulę i jabłko utrzeć na tarce, wymieszać z kapustą. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę i dodać do surówki. Natkę z pietruszki drobno posiekać, dodać do kapusty. Doprawić solą i pieprzem.

Gołąbki bez zawijania - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (0)
KOMENTARZE (0)