Staropolski sposób na ciasto francuskie

Ciasto francuskie to dobra baza na ciasteczka z marmoladą.
Ciasto francuskie to stary, kulinarny wynalazek. Czy istnieją różnice pomiędzy praktyką XVII-wieczną a współczesną?
/ 04.10.2010 19:12
Ciasto francuskie to dobra baza na ciasteczka z marmoladą.

Oto co na ten temat mówi pierwsza, zachowana w Polsce książka kulinarna:

Polecamy: Czym ozdabiano potrawy na dworze wojewody krakowskiego


„Weźmij mąki najpiękniejszej pszenicznej, przesiej, weźmij wody zimnej, zarób nietwardo, tak, żeby się ciasto ciągnęło za ręką, białków z jajec do tego przydawszy kilka. A gdy to porządnie wyrobisz tak, żeby najmniejszej okruszyny mąki znać nie było, weźmij masła dobrego, przepłokanego tak wiele, ile ciasta, wypłocz dobrze i wodę dobrze wyciśnij, roztoczywszy ciasto tak grubo, jako palec. Pokładaj też masłem tak grubo po wszystkim cieście, a zawiń we troje ciasto z masłem roztocz, a tak roztoczywszy, coraz składaj do piątego razu na zimnie, mąką jako najmniej potrząsając i skrzydłem z ciasta zmiatając. Potym, roztoczywszy kraj jako chcesz, a pozynguj, jajecznych żółtków rozbiwszy, a sadzaj do pieca.”

Polecamy: Odtwarzamy XVII-wieczną potrawę z ryżem z pianą


Porady dotyczące powyższego przepisu:
a) na kilogram mąki użyj dwóch jaj
b) zważ zarobione ciasto z wodą i jajami, a następnie użyj tyle samo masłac) ciasto rozwałkuj na grubość palca, połóż na nie centymetrowe plastry masła i zwiń najpierw jeden brzeg do środka, a potem brzeg drugi (składanie na trzy) i rozwałkuj. Tę czynność należy powtórzyć pięciokrotnie
d) zamiast „skrzydła” do „zmiatania mąki” z ciasta, można użyć pędzelka. Chodzi o to, żeby masło nie ogrzewało się od dłoni
e) użyj dwóch żółtek, które ci zostały, rozbełtaj je i posmaruj wierzch wkładanego do piekarnika ciasta. Ciasto francuskie pieczemy w nagrzanym do temperatury 220 stopni piekarniku, aż urośnie i zrobi się rumiane (ok. 20 minut)

Redakcja poleca

REKLAMA