Sos ajvar

Przysmak kuchni bałkańskiej - przygotuj go z bakłażanów.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Sos ajvar
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg bakłażanów
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 duże pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • łyżeczka soli, czubricy i słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oleju
Węgierski bogracz - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na sos ajvar!

  1. Pomidory obierz ze skórki i posiekaj.
  2. Paprykę i bakłażany nakłute widelcem, piecz w piekarniku w temperaturze 220° C przez 20 minut, pokrój.
  3. W rondlu rozgrzej olej.
  4. Cebulę, czosnek i papryczki chili (bez pestek) posiekaj i smaż kilka minut.
  5. Dodaj bakłażany, paprykę, pomidory i gotuj przez 40 minut.
  6. Zmiksuj blenderem, dodaj przyprawy.
  7. Wymieszaj, gotuj aż sos zgęstnieje.
  8. Przełóż do słoików.

Zobacz inne przepisy z różnych zakątków świata:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)