POLECAMY

Soczyste mięsa na świąteczny stół

Choć wigilia jest postna to już na bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć soczystych pieczeni, których niesamowity aromat ogarnia cały dom. Zobaczcie przepisy na smakowite pieczenie, idealne na bożonarodzeniowy stół: schab ze śliwką, rolada z indyka faszerowana szpinakiem, rolowany boczek, pieczeń w rozmarynie.

Soczyste mięsa na świąteczny stół fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Choć wigilia jest postna to już na bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć soczystych pieczeni, których niesamowity aromat ogarnia cały dom.

Na świąteczne pieczenie najczęściej wybieramy mięso wieprzowe - schab, szynkę, polędwicę. Jeżeli chcemy przyrządzić wołowinę, wybierajmy polędwicę, udziec, łopatkę. Natomiast w przypadku jagnięciny najlepsze będą comber, łopatka, karkówka.

 

Podstawa udanej pieczeni jest jej soczystość. Gdy mięso jest w środku suche, niestety nie smakuje  dobrze. Aby nadać soczystości można mięso wcześniej zamarynować ( w marynacie z oliwy i ziół). Innym sposobem jest peklowanie lub moczenie w solance. najszybciej jednak i najprościej jest szybkie i intensywne obsmażenie go przed pieczeniem.

Mięso pieczemy w temperaturze od 150 do 180 stopni, na samym początku jednak lepiej jest piec chwilę w temperaturze wyższej, około 220 stopni. W trakcie pieczenia należy mięso kilka razy obrócić, by piekło się równomiernie i sprawdzać, czy nie przypieka się za bardzo.

Takie pieczone mięsa wybornie smakują na ciepło, ale także na zimno.. A oto kilka przepisów na smakowite pieczenie, idealne na bożonarodzeniowy stół.

 

Schab ze śliwką

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • ok, 20 sztuk dużych śliwek suszonych
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, piepz

Soczyste mięsa na świąteczny stół

Sposób przygotowania:

Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. ostrym długim nożem zrobić w schabie przez środek otwór i upchać do niego śliwki. Z zewnątrz mięso nacieramy rozgniecionym czosnkiem, następnie posypujemy solą, pieprzem, i ziołami. Wkładamy do naczynia i polewamy wszystko oliwą. Wkładamy na noc do lodówki. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę.

 

Faszerowana rolada z indyka w szynce parmeńskiej

Składniki:

  • 1 kg pierś z indyka
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • pół kostki fety
  • 3 ząbki czosnki
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • sznurek

Soczyste mięsa na świąteczny stół

Sposób przygotowania:

Szpinak odparować w rondelku, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Filet z indyka naciąć w połowie, rozłożyć na dwie strony i przez folię aluminiową rozbić tłuczkiem. Mięso oprószyć pieprzem i skropić delikatnie oliwą.

Na rozłożonym mięsie, na jednej połowie, ułożyć szpinak, na to pokruszyć fetę. Zwinąć całość w roladę, tak aby farsz był w samym środku. Całość można związać sznurkiem, aby rolada nie rozpadła się podczas pieczenia. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować oliwą i piec w 200 stopniach przez około 30 minut. Po tym  czasie przykryć roladę pergaminem, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej przez około 20minut.

 

Rolowany boczek

Składniki:

  • ok. 1,5 kg chudego boczku surowego
  • czosnek, cała główka
  • 4 cebule
  • papryka słodka w proszku,
  • majeranek,
  • sól, pieprz,
  • sznurek

Soczyste mięsa na świąteczny stół

Sposób przygotowania:

Boczek dobrze umyć, osuszyć i natrzeć dużą ilością przypraw z obu stron, włożyć do naczynia. Cebule pokroić w plastry, obłożyć nimi boczek, owinąć folia aluminiową i wsadzić na całą noc do lodówki. 

Cała cebulę zdjąć, boczek bardzo ciasno zwinąć w rulon, związać sznurkiem. Włożyć w rękaw do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Piec w termoobiegu przez około 40 minut.  Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 40 minut. 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię, aby boczek się przyrumienił.

 

Pieczeń w rozmarynie

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 5 gałązek świeżego rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki oliwy

Marynata:

  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz,
  • suszony tymianek
  • suszony rozmaryn
  • 4 ząbki czosnku

Soczyste mięsa na świąteczny stół

Sposób przygotowania:

Składniki na marynatę wymieszać w naczyniu (czosnek przecisnąć przez praskę), natrzeć nią mięso i włożyć do lodówki na całą noc.

Rozmaryn i tymianek drobno pokroić, wymieszać z solą i w tak przygotowanej mieszance obtoczyć mięso. wsadzić do naczynia żaroodpornego, na dno naczynia wylać kilka kropel oliwy. Piec w piekarniku, w 180 stopniach przez około 1,5 godziny.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/2 lata temu
mniam, fajnie wyglada i pewnie smakuje. Ja ostatnio sporo korzystam z waszych przepisow ze strony, eksperyamentuej z miesami i jedno co wazne to, ze mieso musi być dobre gatunkowo bo be ztego to nic nie wyjdzie. Kupuje z tzw. malych hodowli jak np. u kiszeczki i polecam wszystkim żeby znaleźni male hodowle zaufane miejsca, żeby nie truc się pierwszym lepszym miesem
/2 lata temu
polędwica wieprzowa
/2 lata temu
A gdzie szynka parmeńska?