Dieta śródziemnomorska obfitująca w ryby, warzywa i oliwę z oliwek jest nie tylko smaczna i różnorodna, ale przede wszystkim zdrowa. Statystyki mówią same za siebie: mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego rzadziej zapadają na choroby cywilizacyjne i dłużej cieszą się życiem. Sekret tkwi przede wszystkim w tym, że na ich stołach kilka razy w tygodniu goszczą ryby.
Ciekawy przepis na sałatkę z tuńczyka:
Składniki:
- 2 x 160g puszki tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
- 200g mix sałaty z kilkoma liśćmi szpinaku
- 20 g płatków migdałowych
- 2 papryki (żółta i czerwona)
- 1 dojrzałe mango
- sok z połowy limonki
- oliwa z oliwek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Upiecz całe papryki w piecu w temp. 220°C, obracając je od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły. Lekko uprażyć migdałowe płatki. Obrać mango, pokroić w długie, cienkie kawałki i skropić sokiem z limonki i oliwą, dodać szczyptę soli i obficie popieprzyć. Odsączyć tuńczyka. Zdjąć z papryki przypalone skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić paprykę, mango i tuńczyka i upewnić się, że wszystko jest dobrze doprawione. Lekko wymieszać. Tuż przed podaniem dodać sałatę, żeby sałatka była świeża. Całość udekorować płatkami migdałów.