Sałatka z tofu glazurowanym w sosie sezamowym

Naukowcy sądzą, że przyjmowanie białka sojowego znacznie redukuje ilość tłuszczu odkładającego się w wątrobach u otyłych osób.
/ 11.06.2012 09:54

Naukowcy sądzą, że przyjmowanie białka sojowego znacznie redukuje ilość tłuszczu odkładającego się w wątrobach u otyłych osób.

Warto jeść więc jak najczęściej produkty bogate w białko sojowe. Polecamy zatem salatkę z tofu.

Sałatka z tofu glazurowanym w sosie sezamowym

Składniki:

  • 1 opakowanie tofu naturalnego Polsoja
  • 1 opakowanie dowolnej mieszanki sałat
  • 1 ogórek zielony
  • 10 pomidorków szklarniowych
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 łyżki ziaren sezamu

Marynata

  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki imbiru (świeżego lub w proszku)
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty wymieszać i dodać do niej pokrojone w kostkę tofu. Pyrzykryć szczelnie folią i włożyć na 1-2 godziny do lodówki. Sezam uprażyć na suchej patelni. Tofu wyjąć z lodówki i razem z marynatą wrzucić na rozgrzaną patelnię; smażyć delikatnie mieszając. Gdy tofu będzie już zezłocone, zdjąć z patelni i wystudzić. Do salaterki wrzucić sałatę, pokrojonego w plastry ogórka, cebulę pokrojoną w talarki, pomidorki. Następnie dodać tofu i prażony sezam.Całość bardzo delikatnie wymieszać; w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Sałatę podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA