Sałatka z małży w sosie Pistou,na ciepło

Sałatka z małży po przyrządzeniu.
Doskonały przepis na nietypową sałatkę z małżami.
/ 27.09.2016 14:04
Sałatka z małży po przyrządzeniu.

Składniki:

  • 350 g ziemniaków ( będą to 3 średnie ziemniaki)
  • 1kg małży świeżych
  • sałata lub endywia
  • pół cytryny
  • świeża bazylia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • ok 50g parmezanu startego na tarce
  • ok 100ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj je w osolonej wodzie. Odcedź i nie pozwól aby wystygły. Aby zrobić sos zmiksuj w blenderze bazylię, czosnek, obrany ze skórki i bez nasion pomidor i Parmezan. Powoli dodawaj oliwę tak jakbyś robiła majonez. Dopraw sola i pieprzem. Małże umyj w wodzie i przy pomocy noża usuń nitki wodorostów ze skorupek. Każdego małża sprawdź i weź tylko te, które są zamknięte. Te otwarte popukaj nożem bo może one tylko śpią z otwartą paszczą. Jeśli po takim potraktowaniu się zamkną, to też je weź. Jeśli nie, oznacza to że umarły i zatrułabyś się jedząc je. Wyrzuć je a także te z połamanymi muszelkami. Do dużego garnka wlej 2 łyżki wody i wsyp małże. Gotuj na dużym ogniu ale tylko przez 3 minuty. Małże powinny się po tym czasie otworzyć. Odcedź je zachowując powstały w czasie gotowania płyn. Wyrzuć wszystkie małże, które się nie otworzyły.Wyjmij małże ze skorupek ale zostaw kilka w muszelkach do dekoracji sałatki. Płyn z gotowania małży zredukuj na dużym ogniu aby był gęściejszy i bardziej aromatyczny. Dodaj kilka łyżek zredukowanego płynu do zielonego sosu. Pokrój ugotowane ziemniaki. Na talerz wyłóż sałatę, następnie ziemniaki i małże, polej sosem Pistou i skrop sokiem z cytryny. Małże w muszelkach ułóż w dekoracyjny sposób. Podawaj sałatkę gdy jest ciepła, gdy wystygnie nie jest smaczna.

Autor: Z_kuchni_i_ogrodu.

Redakcja poleca

REKLAMA