Sałatka Cezar to, obok sałatki greckiej, nicejskiej czy caprese, najpopularniejsza sałatka świata.
Prawdopodobnie stworzył ją w włoski emigrant Caesar Cardini i to całkiem przez przypadek, bowiem w 1924 roku, w Dzień Niepodległości, w jego zapełnionej gośćmi restauracji, zabrakło składników do przygotowywania potraw. Cardini wziął zatem wszystkie resztki znajdujące się w spiżarni i tak oto powstała sałatka, którą do dziś można spotkać w menu wielu restauracji.
Podstawą sałatki Cezar jest sałata rzymska, grzanki i parmezan. Dopełnienie stanowi sos angielski Worcester wymieszany z cytryną, oliwą i żółtkiem. Obecnie istnieje wiele odmian tej sałatki. Można do niej dodać grillowane piersi z kurczaka, anchois, jajka na twardo.
Poniżej znajdziecie przepis na sałatkę Cezar z kurczakiem.
Składniki:
sałatka
- 1 główkę sałaty rzymskiej
- 2 ugrillowane piersi z kurczaka
- grzanki z chleba tostowego
- 3 łyżki tartego parmezanu
sos
- 2 żółtka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sosu worcester
- łyżeczka sosu balsamicznego
- 2 łyżki soku z cytryny cytryny
- ok 10 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ugrillowane piersi z kurczaka kroimy w paski. W dużej misce układamy na dnie sałatę rzymską, na nią pokrojone w paski piersi kurczaka, grzanki i posypujemy wszystko tartym parmezanem.
Przygotowujemy sos. Oliwę, sos worcester, sos balsamiczny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, przyprawy i żółtka razem łączymy i dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę.