POLECAMY

Sakiewki z piersi kurczaka ze szpinakiem

Soczyste i niezwykle kruche mięso w połączeniu ze szpinakiem o nieco kwaskowym smaku zadowoli niejednego konesera.

Przepis na sakiewki ze szpinakiem z piersi Kurczaka Zagrodowego to połączenie zdrowia, prostoty i doskonałego smaku. Mięso idealnie współgra z warzywami, świeżymi ziołami i aromatycznymi przyprawami. Cieniutka skórka, która równomiernie się rumieni i chude mięso, które stanowi źródło wielu witamin i składników odżywczych to tylko niektóre z jego zalet. Soczyste i niezwykle kruche mięso w połączeniu ze szpinakiem o nieco kwaskowym smaku zadowoli niejednego konesera.

Sakiewki z piersi kurczaka ze szpinakiem

Fot. Materiały prasowe Kurczaka Zagrodowego

Składniki:

4 pojedyncze piersi kurczaka
400 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 łyżki masła
400 ml śmietanki 30%
2 gałązki rozmarynu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Piersi umyć, oczyścić z tłuszczu, ostrym nożem naciąć je wzdłuż, aby powstały kieszonki. Oprószyć z każdej strony solą i pieprzem.
  • Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć chwilę drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak i podgrzewać, mieszając, aż "siądzie" (ok. 5 minut). Szpinakiem napełnić piersi i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.
  • Obłożyć rozmarynem i zalać śmietanką wymieszaną z gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Piec ok. 40 minut w temp. 180 st. C. Podawać kurczaka z ulubioną kaszą, polanego obficie śmietanowo-muszkatołowym sosem.

Smacznego!

Zobacz też: Pierś faszerowana szpinakiem w cieście francuskim

W oparciu o materiały prasowe Kurczaka Zagrodowego

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)