Sakiewki z krewetkami - przepis składniki i przygotowanie

Pyszne danie kuchni chińskiej!
Weronika Kwaśniak / 02.05.2014 08:00
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 480 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 15 dag mąki
  • 20 dag obranych i posiekanych krewetek
  • 20 dag mielonego indyka
  • papryczka chili (posiekana)
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorem  
  • 2 namoczone i posiekane grzyby mun
  • 2 łyżki posiekanych pędów bambusa
  • łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego  
  • 2 płaskie łyżeczki oleju sezamowego
  • białko
  • łyżeczka mielonego pieprzu

Przygotowanie:

Sprawdź przepis na sakiewki z krewetkami!

  1. Z mąki i 1/2 szklanki gorącej wody zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  2. Przykryj je miseczką i odstaw na 20 minut.
  3. Posiekane krewetki wymieszaj z mielonym indykiem, papryczką chili, grzybami mun, pędami bambusa, startym imbirem, sosem sojowym, olejem sezamowym, białkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Ciasto wyjmij na blat oprószony mąką i raz jeszcze zagnieć.
  5. Następnie rozwałkuj na cienki placek.
  6. Szeroką szklanką wykrój 24 krążki.
  7. Na każdym krążku ciasta połóż porcję przygotowanego farszu, a następnie brzegi ciasta podnieś do góry i zlep tworząc zgrabne sakiewki.
  8. Włóż je do elektrycznego parowaru lub specjalnego metalowego wkładu do gotowania na parze i gotuj około 8 minut.
  9. Ostrożnie wyjmij łopatką i ułóż na talerzach.
  10. Gotowe podawaj z sosem sojowym, wymieszanym z drobno posiekaną papryczką chili.

Sprawdź inne przepisy kuchni chińskiej:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA