POLECAMY

Danie prosto z Włoch: 19 przepisów na risotto

Risotto to jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzania ryżu we Włoszech. Ty też możesz go przetestować!

Weronika Kwaśniak / 8 miesięcy temu
Danie prosto z Włoch: 19 przepisów na risotto fot. Fotolia

Risotto to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Bazuje na ryżu z dodatkiem bulionu, często zawiera także wino, masło oraz cebulę. Przepis na risotto ma wiele wariacji. Popularne jest risotto z kurczakiem, risotto z pieczarkami, risotto z warzywami, risotto z grzybami, risotto z krewetkami, risotto z mięsem mielonym, risotto z dynią, a także risotto z kurkami. Ryżu do risotto nie powinno się gotować, a zeszklić na maśle razem z cebulą. Potem podlewa się go wytrawnym winem, a gdy zostanie wchłonięte - bulionem. Sprawdź nasze pomysły!

Przepis na risotto z kurczakiem

Jak zrobić risotto z kurczakiem? Nasz przepis zakłada użycie curry, ale jeśli za nim nie przepadasz, pomiń ten składnik. Przygotuj sobie:

  • podwójną pierś z kurczaka,
  • 3 torebki ryżu,
  • cebula,
  • marchewka,
  • curry,
  • pieprz,
  • sól,
  • 2 szklanki wody,
  • przyprawa do kurczaka,
  • łyżka oliwy z oliwek.

Ryż na risotto wysyp do głębokiej patelni. Dodaj oliwę i wodę. Duś pod przykrywką, aż ryż zmięknie. Umyj i osusz pierś z kurczaka, pokrój ją w kostkę. Mięso obsyp przyprawami i podsmaż na drugiej patelni. Wszystkie warzywa umyj, obierz i pokrój, dodaj do ryżu. Gdy warzywa trochę trochę zmiękną, dodaj do ryżu także podsmażonego kurczaka. Duś wszystko razem przez 5-7 minut. Dopraw całe risotto dużą ilością curry.

Przepis na risotto z pieczarkami

Jak się robi risotto z pieczarkami? Oto składniki:

  • 300 g pieczarek,
  • 1 szklanka ryżu,
  • 4 szklanki bulionu,
  • cebula,
  • starty ser żółty,
  • 3 łyżki masła,
  • ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa,
  • świeża bazylia.

Pieczarki umyj i obierz, pokrój je w plasterki. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Rozgrzej na głębokiej patelni oliwę, przesmaż pieczarki, aż będą zrumienione. Dodaj cebulę, a gdy się zeszkli, wsyp ryż. Wymieszaj bardzo dokładnie i smaż 2-3 minuty. Teraz bardzo powoli dolewaj bulion - powinien być stopniowo wchłaniany przez ziarenka ryżu. Teraz risotto z pieczarkami powinno gotować się przez 20 minut. Gdy zdejmiesz risotto z ognia, dodaj masło i posiekane listki bazylii, a także starty ser żółty.

Inne przepisy na risotto

Istnieje jeszcze wiele innych popularnych przepisów na risotto. To np. risotto z warzywami, risotto z grzybami, risotto z krewetkami, risotto z mięsem mielonym, risotto z dynią, risotto z szafranem, risotto z cukinią, risotto ze szpinakiem, risotto z szynką, risotto pomidorowe, a także risotto z kurkami. Wiele z nich znajdziesz poniżej!

Zobacz więcej przepisów na dania kuchni świata

Sprawdź jeszcze 19 przepisów na risotto:

Risotto curry z kurczakiem
Risotto curry z kurczakiem
Jeśli nie przepadasz za smakiem curry, nie musisz go dodawać. Zobacz przepis na apetyczne danie!
Risotto Alla Milanese z borowikami
Risotto Alla Milanese z borowikami
Zobaczcie przepis na aromatyczne Risotto Alla Milanese z borowikami – prawdziwie królewską ucztę we włoskim stylu.
Dyniowe risotto
Dyniowe risotto
Jeśli znudziła ci się już zupa z dyni i dyniowe placki, koniecznie spróbuj dyniowego risotto!
Risotto z grzybami i kaczką
Risotto z grzybami i kaczką
Najlepsze będą prawdziwki!
Risotto z kurkami
Risotto z kurkami
Warto wzbogacić jego smak suszonymi pomidorami!
Tanie danie - kolorowe risotto
Tanie danie - kolorowe risotto
Koszt porcji to zaledwie 3,90 zł!
Aromatyczne risotto z szafranem
Aromatyczne risotto z szafranem
Pomysł na smaczne danie z ryżu, wzbogacone intensywnym smakiem szafranu!
Grzybowe risotto
Grzybowe risotto
Idealne na obiad!
Risotto z grzybami leśnymi
Risotto z grzybami leśnymi
Wybierz do niego ryż krótkoziarnisty, kleisty po gotowaniu np. arborio
Przepis na cytrynowe risotto z mozarellą
Przepis na cytrynowe risotto z mozarellą
Risotto to włoskie danie, które podbiło serca całej Europy. Wariantów przygotowania tej prostej potrawy jest wiele, ponieważ możemy użyć najrozmaitszych dodatków. My podajemy przepis na risotto cytrynowe z dodatkiem sera mozarella.
Włoskie risotto cytrynowe z mozarellą
Włoskie risotto cytrynowe z mozarellą
Historia risotto sięga (prawdopodobnie) czasów chińskich wojaży Marco Polo, a liczba przepisów na dania oparte na lekko zaokrąglonym ryżu sięga setek, jeśli nie tysięcy. Dziś wypróbuj nasz przepis na risotto cytrynowe z mozarellą!
Risotto z bobem i krewetkami
Risotto z bobem i krewetkami
Na obiad czy na kolację?
Risotto z gremolatą żurawinową
Risotto z gremolatą żurawinową
Podgrzej bulion i odstaw w ciepłe miejsce, by nie ostygł. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Umyj dynię i pietruszkę, obierz je, a następnie pokrój w 1-centymetrową kostkę. Rozgrzej w garnku 1 łyżkę oliwy z 1 łyżką masła. Zeszklij na tłuszczu cebulę i czosnek. Dodaj połowę pokrojonych warzyw i duś na średnim ogniu przez 3 minuty.
Risotto pomidorowe
Risotto pomidorowe
Pamiętaj, by ryż nie był rozgotowany, ponieważ wtedy danie zmieni się w lepką papkę.
Risotto ze szpinakiem i kurczakiem
Risotto ze szpinakiem i kurczakiem
Przepis na risotto ze szpinakiem - to świetny pomysł na obiad.
Niskotłuszczowe risotto z krewetkami
Niskotłuszczowe risotto z krewetkami
Risotto to popularne danie zaliczane do kanonu włoskich specjałów, zatem grzechem byłoby nie skosztować oryginalnej wersji tej potrawy podczas pobytu we Włoszech. Jej smak uzależnia, ale niestety nadmierną słabość do tego typu rarytasów, możemy przypłacić dodatkowymi kaloriami. Jak temu zapobiec, a jednocześnie rozkoszować się smakami słonecznej Italii? Sposobem na to może być niskotłuszczowe risotto z krewetkami.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/4 miesiące temu
W życiu nie widziałam aby ktoś tak gotował risotto.