Składniki:
- ok. 30-50 dkg żeberek wędzonych
- ok. 30 dkg kiełbasy wiejskiej surowej wędzonej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- kawałek selera korzeniowego
- 1 nieduża cebula
- 1-2 korzenie chrzanu
- sok z jednej cytryny
- 200 ml kwaśnej, wiejskiej śmietany
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
- 1 czubata łyżka suszonego majeranku
- 1 czubata łyżka mąki, może być pszenna lub żytnia
- kilka jaj ugotowanych na twardo
- pęczek szczypiorku
- do smaku: sól, cukier, pieprz mielony
Sposób przygotowania:
Żeberka i kiełbasę wkładamy do garnka. Dodajemy oskrobane i umyte warzywa korzeniowe, cebulę, pieprz, ziele i liście laurowe. Zalewamy ok. 1,5 l wody i gotujemy na niedużym ogniu 1-1,5 godziny. Wywar przecedzamy, żeberka obieramy, mięso siekamy drobno razem z kiełbasą. Chrzan oczyszczamy dokładnie, myjemy i obieramy. Ścieramy na najmniejszych oczkach tarki jarzynowej i od razu skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Mąkę roztrzepujemy z kilkoma łyżkami przestudzonego wywaru i wlewamy do całości dodając też roztarty w dłoniach majeranek. Po 4-5 min. gotowania dodajemy chrzan, zagotowujemy ponownie i doprawiamy zupę cukrem, pieprzem i ew. solą. Śmietanę rozrabiamy z 0,5 łyżeczki soli, hartujemy niewielką ilością wywaru - wlewamy do zupy - już nie gotujemy. Podajemy kładąc na dno talerza trochę posiekanego mięsa i kiełbasy oraz posiekane jajko, zalewamy gorącą zupą i ozdabiamy posypując wierzch posiekanym szczypiorkiem i dokładając połówki lub ćwiartki jajek. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna jednak im dłużej stoi tym zapach i smak staje się łagodniejszy - można podać na stół tarty chrzan w osobnym naczyniu, aby każdy mógł ją sobie doprawić w/g upodobań. Można ją przechowywać 2-3 dni.
Autor: Pyza.