Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym - prosty i szybki przepis! Wypróbuj ten sposób!

Marta Wilczkowska / 6 miesięcy temu
Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym to pomysł na smaczny obiad, do którego nie potrzebujesz wielu składników. Przygotuj mięso mielone, cebulę, jajko, oliwę, tartą bułkę, bulion, natkę pietruszki i przyprawy. Nie możesz też zapomnieć o przecierze pomidorowym!

 

Pulpety w sosie pomidorowym - składniki:

  • 1/2 kg mielonego mięsa,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki tartej bułki,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 1 szklanka bulionu
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego (mała puszka)
  • sól, świeżo zmielony pieprz,
  • natka pietruszki

Przepisy na pulpety w sosie i pulpety na różne sposoby

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie / fot. Fotolia

Jak przygotować pulpety w sosie pomidorowym?

Przygotowanie pulpetów w sosie pomidorowym jest dość proste. Należy obrać cebulę, drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę i cały czas mieszając smażyć, aż się zeszkli.
Do zmielonego mięsa dodać zrumienioną cebulę, jajko, ok. 2 łyżki tartej bułki, pokrojoną pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz. Wszystko wyrobić, a następnie z masy zrobić pulpety w formie kulek wielkości orzecha włoskiego.
Pulpeciki należy jeszcze obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oliwie.

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym/ fot. Fotolia

Następnie w garnku trzeba zagotować bulion i przełożyć do niego usmażone pulpeciki. Bulion powinien przykrywać wszystkie pulpety - jeśli go zbyt mało - dolać wody.
Następnie należy dodać przecier pomidorowy i gotować pulpety ok. 30 minut. Pod koniec gotowania sos należy przyprawić ostrą papryką, solą i pieprzem.

Pulpeciki najlepsze są z "ubitymi" ziemniaczkami, albo knedliczkami, ale można je też zjeść z kawałkiem świeżego chleba.

Pulpety w sosie można zamrozić - warto więc zrobić od razu więcej pulpecików - zaoszczędzimy w przyszłości trochę czasu.

Ciasto francuskie z mięsem mielonym - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (78)
/2 tygodnie temu
Pyszne klopsy, a zalane sosem jak wg przepisu petarda!
/miesiąc temu
też smażę na oliwie;-)
/4 miesiące temu
Nie żebym się wymądrzał, ale kiedyś ktoś mądry powiedział mi, że smażenie na oliwie jest szkodliwe...
POKAŻ KOMENTARZE (75)