Co dziś na obiad? Pyszne pulpety!

Pulpety w sosie pomidorowym - prosty i szybki przepis! Wypróbuj ten sposób!

Pulpety w sosie pomidorowym - prosty i szybki przepis! Wypróbuj ten sposób!

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym / fot. Fotolia

Spróbuj też: Pulpety wieprzowe w sosie grzybowym

Pulpety w sosie pomidorowym - składniki:

  • 1/2 kg mielonego mięsa,
  • 1 cebula,

     

  • 1 jajko,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki tartej bułki,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 1 szklanka bulionu
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego (mała puszka)
  • sól, świeżo zmielony pieprz,
  • natka pietruszki

Zobacz też: Przepisy na pulpety w sosie i pulpety na różne sposoby

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie / fot. Fotolia

Jak przygotować pulpety w sosie pomidorowym?

Przygotowanie pupetów w sosie jest dość proste. Należy obrać cebulę, drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę i cały czas mieszając smażyć, aż się zeszkli. Do zmielonego mięsa dodać zrumienioną cebulę, jajko, ok. 2 łyżki tartej bułki, pokrojoną pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz. Wszystko wyrobić, a następnie z masy zrobić pulpety w formie kulek wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki należy jeszcze obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oliwie.

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym/ fot. Fotolia

Następnie w garnku trzeba zagotować bulion i przełożyć do niego usmażone pulpeciki. Bulion powinien przykrywać wszystkie pulpety - jeśli go zbyt mało - dolać wody. Następnie należy dodać przecier pomidorowy i gotować pulpety ok. 30 minut. Pod koniec gotowania sos należy przyprawić ostrą papryką, solą i pieprzem.

Pulpeciki najlepsze są z "ubitymi" ziemniaczkami, albo knedliczkami, ale można je też zjeść z kawałeczkiem świeżego chlebka.

Nasza porada: Pulpety w sosie można zamrozić - warto więc zrobić od razu więcej pulpecików - zaoszczędzimy w przyszłości trochę czasu.

SKOMENTUJ (74)
Pulpety w sosie pomidorowym - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (74)
KasiaF/tydzień temu
Świetny przepis. Uwielbiam. Do sosu dodaję jeszcze pokrojone suszone pomidory. Podkręcają smam sosu. Palce lizać !
Gość We-Dwoje.pl/3 tygodnie temu
Wszystko super, tylko szkoda, że zdjęcia kupione....
Gość We-Dwoje.pl/miesiąc temu
A ja dodaje mozzarelle. My ją uwielbiamy praktycznie do wszystkiego. Moje dzieci jedza ja nawet z chlebem:-) Ja z primo gusto jadłam tylko ten sos z chili-rewelacja. Na pewno nie omieszkam spróbować innych, makaronu zreszta też.
POKAŻ KOMENTARZE (74)