Przepisy z pomarańczami

Po pomarańcze i inne południowe owoce najchętniej sięgamy teraz, na owocowym przednówku. Gdy jabłka już nie smakują, a na truskawki nasycone polskim słońcem trzeba jeszcze długo czekać.
/ 17.06.2009 08:33

Po pomarańcze i inne południowe owoce najchętniej sięgamy teraz, na owocowym przednówku. Gdy jabłka już nie smakują, a na truskawki nasycone polskim słońcem trzeba jeszcze długo czekać.

Pomarańcze nie imponują szczególnie walorami odżywczymi. Zawierają umiarkowane ilości witamin i związków mineralnych. Mają jednak właściwości lecznicze. Sok z tych owoców, stosowany jako napój gaszący pragnienie w stanach gorączkowych, zalecany jest też przy nadciśnieniu, miażdżycy, chorobach wątroby. Unikać powinni go tylko wrzodowcy.
Pomarańcze, traktowane przede wszystkim jako owoce deserowe, z doskonałymi rezultatami stosujemy w kuchni.

Pomarańcze inaczej

Najbardziej znana jest kaczka w pomarańczach
Składniki:


  • 1 kaczka,
  • 6 pomarańczy,
  • 6 dkg masła,
  • 1 cytryna,
  • 6 kostek cukru,
  • 1 łyżeczka galaretki porzeczkowej,
  • 1 szklanka białego wina,
  • sól i pieprz do smaku

Nasoloną lekko i poprószoną pieprzem kaczkę piec w brytfannie na własnym tłuszczu i polewać sosem powstałym w czasie pieczenia. Przygotować jasny karmel ze zwilżonego wodą cukru, dodać do niego sok z trzech pomarańczy oraz cytryny i gotować, aż wyparuje połowa płynu. Upieczoną kaczkę pokroić na porcje, ułożyć na półmisku, obłożyć pomarańczami w plastrach i trzymać w cieple. Sos spod kaczki zlać z brytfanny i rozprowadzić nim mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z galaretką. Brytfannę wypłukać winem, a następnie wlać płyn do sosu i gotować, aż odpowiednio zgęstnieje. Kaczkę polać sosem, a jego resztę podać oddzielnie.

Naleśniki z pomarańczami
Składniki:
Na ciasto:

  • 20 dkg mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • kieliszek (mały) koniaku albo rumu,
  • oliwa do smażenia.

Na nadzienie:

  • 2 pomarańcze,
  • 3 łyżki masła,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • kieliszek likieru pomarańczowego.

Z „wypoczętego” ciasta smażyć cienkie placki i nadziewać farszem przygotowanym w następujący sposób. Pomarańcze umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć z nich skórkę. Oczyścić je dokładnie i podzielić na cząstki. Rozgrzać masło, dodać cukier, skórkę i smażyć 2-3 minuty. Dodać cząstki pomarańczy, podgrzać i odstawić z ognia. Wlać likier, wymieszać i tym nadzieniem smarować naleśniki i składać w chusteczkę. Przed podaniem można naleśniki zapiec. Podawać przybrane chochołkami z bitej śmietany.

Smaczna jest sałatka z następujących składników:

  • 30 dkg pieczonej piersi kurczaka,
  • 2 pomarańcze,
  • 2 jabłka,
  • 1 puszka białej fasolki,
  • 1 mały słoik majonezu,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • cukier, sól, pieprz.

Wszystkie ingrediencje, rozdrobnić, połączyć, wymieszać z majonezem.
 

źródło: mwmedia

Redakcja poleca

REKLAMA