POLECAMY

Aż ślinka cieknie! 5 pysznych pomysłów na udka z kurczaka

Pieczone udka z kurczaka to szybki i prosty sposób na obiad.

/ 2 tygodnie temu
Aż ślinka cieknie! 5 pysznych pomysłów na udka z kurczaka fot. Fotolia

Pieczone udka z kurczaka to szybki i prosty sposób na pyszny posiłek. Ich przygotowanie nie wymaga wysiłku, nie zabiera dużo czasu, a zawsze wyśmienicie smakuje. Drób to najczęściej wybierane mięso. Zawiera dużo bardzo dobrze przyswajalnego białka, witamin z grupy B i składników mineralnych. Jest lekkostrawny i dlatego stosuje się go w dietach odchudzających.

Pamiętajcie jednak, że to czy drobiowe danie będzie zdrowe i lekkie decyduje w dużym stopniu sposób przyrządzenia. Jeżeli nie chcecie, by było kaloryczną bombą, to unikajcie smażenia w głębokim tłuszczu. Najlepiej piec je w piekarniku, dusić z warzywami, gotować lub grillować. A jeżeli lubicie udka pieczone w piekarniku, to koniecznie zobaczcie nasze smaczne propozycje.

Na Polki.pl możecie znaleźć wiele innych pysznych i zdrowych pomysłów na obiad

1. Udka w miodowej glazurze

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki ostrego ketchupu
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Udka umyć, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie włożyć do naczynia żaroodpornego piec w piekarniku w 190 stopniach przez około godzinę. Co jakiś czas udka podlewać niewielką ilością wody. Kwadrans przed końcem pieczenia posmarować udka miodowym sosem.

Kurczak z warzywami z azjatycką nutką - Kasia gotuje z Polki.pl

2. Udka rozmarynowe

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 Łyżka masła
  • 4 ząbki czosnku czosnku
  • gałązki świeżego rozmarynu
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Udka umyć, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie udka ułożyć w żaroodpornej formie, na każde udko położyć gałązkę rozmarynu i kawałek masła, następnie włożyć do nagrzanego (190 stopni Celsjusza) piekarnika i piec około 1 godziny.

3. Udka z kurczaka po węgiersku

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 2,5 łyżki masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 kubka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Udka umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Zeszklić na maśle cebulę pokrojoną w kostkę, dodać koncentrat i papryki. Wrzucić udka, zalać odrobiną wody i dusić pod przykryciem ok. 1 godz. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do kurczaka i zagotować.

Kurczak z pieczarkami - Kasia gotuje z Polki.pl

4. Udka w ketchupowo-majonezowej zalewie

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek pikantnego ketchupu
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz,
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Udka umyć, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie udka przełożyć na blaszkę do pieczenia. Majonez wymieszać z ketchupem. Tak powstałym sosem zalać udka, przykryć pergaminem i piec w 190 stopniach przez około 30 minut. Po tym czasie zdjąć pergamin posypać udka bułką tartą i piec jeszcze ok. 20 minut.

5. Udka w warzywach

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka słodka w proszku
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • mieszanka ulubionych warzyw mrożonych
  • 4 duże ziemniaki

Sposób przygotowania:

Udka umyć, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć solą, pieprzem. Odstawić do lodówki na 2 godziny. W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć zamrożone warzywa, następnie pokrojone w plastry, uprzednio obrane i umyte ziemniaki. Całość oprószyć solą i pieprzem i polać oliwą. Na wierzchu ułożyć udka. Wszystko przykryć folią aluminiową i piec w 190 stopniach przez około godzinę. Kwadrans przed końcem pieczenia zdjąć folię, by kurczak się zarumienił.

Soczysta i chrupiąca - sprawdź przepisy na idealną pierś z kaczki

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)