Jesteśmy fankami tej potrawy - dyniowa zupa kradnie serca wszystkich!
fot. serwis prasowy Cykoria
Składniki na 4 porcje:
- 1/4 dyni
- 1 por
- 2 cebule
- 5 ziemniaków
- 2 kostki bulionu
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz cayenne do smaku
- garść pestek z dyni, kilka listków bazylii lub natki pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania zupy:
1. Dynię obierz ze skóry i pokrój w kosteczkę.
2. Gotuj w wodzie pod przykryciem przez ok. 15-20 minut.
3. W osobnym garnku gotuj 4-5 małych ziemnaków.
4. Przygotuj bulion: w gorącej wodzie rozpuść kostki bulionowe i zagotuj.
5. W tym czasie pokrój pora i cebulę w talarki.
6. Posolone warzywa z dodatkiem pieprzu wrzuć na rozgrzaną patelnię z oliwą i smaż przez ok. 10 minut na średnim ogniu.
7. Do malaksera przekładaj ugotowaną dynię oraz pora z cebulą.
8. Miksuj na gładką masę, stopniowo dodając bulion.
9. Po ugotowaniu ziemniaków, obierz je ze skórki i wrzuć do malaksera.
10. Całość ponownie zmiksuj.
11. Przypraw 2 szczyptami gałki muszkatołowej oraz pieprzem cayenne. Im więcej dodasz ziemniaków, tym gęstszy uzyskasz krem.
12. Gorącą zupę podaj w miseczkach. Dekoruj pestkami dyni oraz listkami bazylii lub natką pietruszki.
Na podstawie materiałów prasowych CYKORIA