Dynia w occie - przepis na pyszną dynię marynowaną

Dynia w occie fot. Adobe Stock
Dynia w occie pasuje do sałatek, pieczonego mięsa, przystawek na zimno, a nawet do kanapek. Doskonale komponuje się ze smakiem boczku czy sera pleśniowego.
/ 31.08.2020 04:13
Dynia w occie fot. Adobe Stock

Wykorzystaj sezon na dynię i przygotuj pyszną przekąskę na zimowe dni! Marynowana dynia w occie jest prosta w przygotowaniu - wystarczy kilka składników, 15 minut gotowania i gotowe.

Spis treści:

  1. Przepis na dynię w occie
  2. Co robić, by dynia w occie nie ciemniała
  3. Do czego pasuje dynia w occie i co z niej zrobić

Przepis na dynię w occie

Składniki:

  • dynia dowolnej odmiany - najlepiej sprawdzi się Hokkaido,
  • 15 goździków,
  • ziele angielskie,
  • ok. 10 łyżek cukru,
  • sól,
  • 5 szklanek wody,
  • niepełna szklanka octu 10%.

Sposób przygotowania:

  1. Wydrąż miąższ z dyni, pokrój go.
  2. Zagotuj zalewę: ocet, cukier i przyprawy.
  3. Do drugiego garnka wlej wodę, lekko posól.
  4. Dodaj pokrojoną dynię. Całość zagotuj. Szybko wyjmij dynię z wody.
  5. Dynię poukładaj w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika dodaj jeden goździk. Całość zalej zalewą - uprzednio odcedź z niej goździki.
  6. Słoiki zakręć i postaw wieczkiem do góry. Dyni w occie nie pasteryzuj.

Co robić, by dynia nie ciemniała?

Podczas przygotowywania dyni w occie należy szczególną uwagę poświęcić goździkom. To właśnie one, pozostawione w zalewie, doprowadzają do ciemnienia dyni w occie.

Przed wlaniem roztworu do słoików, wystarczy odcedzić go z przyprawy. To zapobiegnie nieestetycznemu wyglądowi warzywa.

Do czego pasuje dynia w occie i co z niej zrobić

  • Sos kanapkowy - kostki dyni w occie pokrój na mniejsze kawałki lub zetrzyj na tarce. Połącz z cebulą, jabłkiem, ogórkiem kiszonym i majonezem. Powstanie kombinacja podobna do sosu tatarskiego.
  • Sałatka - połącz ja w sałatkach z makaronem, wegetariańskich lub z dodatkiem pieczonego kurczaka lub indyka. Dynia marynowana świetnie zastępuje marynowane gruszki, jabłka lub ogórki konserwowe.
  • Do pieczonego mięsa - nadaje się do farszu, jak i do natarcia mięsa, aby zmiękło przed pieczeniem. Nada lekko kwaskowego, świeżego smaku. Wykorzystaj zalewę, która została ci ze słoików. Polecana zwłaszcza do kurczaka i indyka.
  • Do przystawek na zimno - dynia w occie, pokrojona w cieńsze plasterki może być zaserwowana na krakersach z serem pleśniowym i szynką. Dynia w occie świetnie smakuje zawinięta w boczek z suszoną śliwką.

Artykuł pierwotnie opublikowany 13.08.2014.

Zobacz też:
Dynia piżmowa - przepisy, właściwości odżywcze
Dynia makaronowa - przepis na wersję pieczoną i spaghetti

Redakcja poleca

REKLAMA