Risotto Włosi zawdzięczają (prawdopodobnie) chińskim wojażom Marco Polo, który danie to wprowadził na tamtejsze salony ok. XIII wieku. Obecnie risotto zdobyło uznanie w większości kuchni europejskich, a mnogość możliwych dodatków powoduje, że znaleźć możemy dziesiątki przepisów na tę potrawę –zawsze jednak podstawą jest lekko zaokrąglony, łatwo klejący się ryż.
Składniki:
- 400 g ryżu
- 1 szalotka
- 4 łyżki soku z cytryn
- 1 pęczek natki pietruszki
- kilka listków bazylii
- 4 orzechy włoskie
- wytrawne białe wino
- bulion warzywny
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- sól i pieprz do smaku
- 125 g mozzarelli
- bułka tarta
Zobacz także: Smakowitości włoskiej północy
Przygotowanie:
Zeszklij na oliwie posiekaną szalotkę. Dodaj ryż i mieszaj ok. 3 minuty. Dodaj białe wytrawne wino, sól i pieprz. Dodaj łyżkę soku i stopniowo dodawaj bulion, gotując potrawę na wolnym ogniu. W „międzyczasie” zrób sos z pozostałego soku z cytryny, posiekanych orzechów, posiekanej natki pietruszki i bazylii. Mozzarellę pokrój na kawałki, obtocz w bułce tartej i obsmaż na oliwie tworząc chrupiące kąski. Po 18 minutach zdejmij risotto z ognia, udekoruj przygotowanym sosem i kostkami mozzarelli – podawaj natychmiast. Smacznego!
Zobacz także: Jak przygotować włoskie sosy?
Źródło: indexfood.pl/om